Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pachatelé sedmnácti loupeží dopadeni

ZLÍN: Loupili s pepřovým sprejem i paralyzérem. 

Šest pachatelů ze severní Moravy, kteří mají na svědomí sérii sedmnácti loupežných přepadení, skončilo v rukách kriminalistů odboru obecné kriminality zlínského krajského policejního ředitelství. Pět z obviněných poslal soud přímo do vazby, šestý je stíhán na svobodě. Pachatelé působili nejen ve Zlínském, ale také v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Ve Zlínském kraji loupili pětkrát – v Rožnově pod Radhoštěm a ve Valašském Meziříčí.
 
Podařilo se nám prokázat, že muži ve věku od devatenácti do dvaatřiceti let přepadli sedmnáct objektů: čtrnáctkrát se jejich cílem staly herny a kasina, dvakrát benzinové čerpací stanice a jednou si troufli na banku. Způsobili přibližně škodu ve výši 1300 tisíc korun,“ uvedl dnes na tiskové konferenci vedoucí odboru obecné kriminality Jindřich Kučera. „Šestice pachatelů se vzájemně znala, loupeží se dopouštěla v různém složení. První loupež naplánovali už vloni v srpnu,“ dodal plukovník Kučera.
 
Pachatelé si počínali velmi obezřetně a nebezpečně: loupeží se většinou účastnili tři z nich. Dva si nejdříve obhlédli vybrané místo, pak se zamaskovali šátky nebo kuklami a šli za obsluhou, třetí čekal v autě a staral se o rychlý odvoz z místa činu. Byli vyzbrojeni plynovou pistolí, pepřovým sprejem a v některých případech i elektrickým paralyzérem. „Jeden z nich vždy namířil pistoli na obsluhu a vynutil si peníze jak z peněženky, tak z trezoru. Při odchodu pak zaměstnance nutili, aby si lehali na zem a stříkali jim do očí pepřový sprej,“ popsal vsetínský kriminalista Pavel Obr.
 
Největší škodu způsobili v polovině června kolem čtvrté hodiny ráno ve Frýdku Místku. Z trezoru kasina odcizili přes dvě stě tisíc korun.
 
Kriminalisté na odhalení pachatelů a jejich vazeb intenzivně pracovali poslední tři měsíce. Policii se dokonce podařilo zajistit část ukradených peněz, přibližně půl milionu korun, a zboží, které si pachatelé za peníze nakoupili, např. ledničku, pračku nebo mikrovlnou troubu. Jak se bude nakládat s těmito věcmi, rozhodne soud. „Málokdy se podaří zabavit tolik peněz v hotovosti, pachatelé většinou všechno prohrají na automatech nebo splácí dluhy,“ doplnil plk. Kučera.
 
Dvěma pachatelům z Ostravy a Nového Jičína (19 a 32 let) hrozí trest odnětí svobody až na deset let, dalším čtyřem z Nového Jičína (21,22,23 a 24 let) vzhledem k odcizenému množství peněz ještě o dva roky delší.

 

5. srpna 2010, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem