Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pád práškovacího letadla

JIČÍNSKO - Pilot utrpěl středně těžká zranění.  

Dnes v 10 hodin dopoledne přijalo operační středisko jičínské policie oznámení o pádu letadla u obce Žlunice na Jičínsku.
Po příjezdu hlídky na místo zde byli již přítomni záchranáři Letecké záchranné služby Královéhradeckého kraje a členové Hasičského záchranného sboru, kteří vyprošťovali uvízlého pilota z kabiny letadla, poskytovali mu první pomoc a prováděli opatření k zajištění unikajících látek z letadla do nádrže. Na místě bylo zjištěno, že dvaašedesátiletý pilot práškovacího letadla z dosud nezjištěných příčin havaroval do vodní nádrže, přitom co prováděl postřik kukuřice v okolí. Jičínští policisté okamžitě zajistili místo nehody a prováděli šetření s cílem zjistit co nejvíce informací o vzniku a průběhu nehody. Šetření se dále chopila jičínská Služba kriminální policie a vyšetřování.
Při havárii pilot utrpěl středně těžká zranění, se kterými byl letecky transportován do hradecké nemocnice. Při nehodě došlo k úniku provozních kapalin a postřikové látky do vodní nádrže. Na místo se dostavili inspektoři Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, pracovníci České inspekce životního prostředí, pracovníci Povodí Labe a Odboru životního prostředí. Příčiny nehody a vzniklá škoda na životním prostředí jsou předmětem dalšího šetření.
Dechová zkouška nebyla vzhledem ke zdravotnímu stavu s pilotem provedena. Zda pilot byl či nebyl pod vlivem alkoholu, prokáže až rozbor odebrané krve. Nikdo jiný nebyl při nehodě zraněn. Výše způsobené škody na letadle vznikla v předběžné výši 1,5 milionu korun.
Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření některého z trestných činů, který budou později specifikovat.


nprap. Jan Čížkovský
17. července 2013, 15:40 
 

Odkazy do noveho okna

pád práškovacího letadla

pád práškovacího letadla 

Detailní náhled

pád práškovacího letadla

pád práškovacího letadla 

Detailní náhled

pád práškovacího letadla

pád práškovacího letadla 

Detailní náhled

pád práškovacího letadla

pád práškovacího letadla 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem