Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Padělali platební příkazy

KRAJ - Chtěli poškodit téměř 500 firem 

Kriminalisté odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zadrželi v těchto dnech muže izraelské státní příslušnosti (44 let) a ženu české státní příslušnosti (35 let), které obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a zločinu podvodu spáchaného ve stadiu pokusu.

Muž i žena byli zadrženi v Praze, kde oba žijí. Protože kriminalisté disponovali informacemi, že muž vlastní krátkou a dlouhou střelnou zbraň a mohl by je proti zakročujícím policistům použít, provedli jeho zatčení příslušníci královéhradecké zásahové jednotky. Oba pak byli eskortováni do Hradce Králové, kde se po prvotních úkonech podrobili výslechu a následně byli obviněni. 

Kriminalisté dvojici viní z pokusu opatřit si podvodným způsobem finanční prostředky ve výši 3,5 milionů korun. Obviněný cizinec trvale žijící v ČR zřídil k tomuto účelu na konci listopadu roku 2014 v jedné bankovní instituci za pomoci padělaných dokladů totožnosti účet pro svého údajného známého z Holandska, který se podle něho nemohl v daný čas do ČR osobně dostavit a on mu chtěl pomoci. Žena pak postupně vlastnoručně vyplnila bezmála 500 platebních příkazů. Kromě toho, že vyplnila povinné údaje (čísla účtu příkazce a příjemce, měnu, částku a datum splatnosti) napodobila i podpisový vzor příkazce operace. K tomu využila předlohy podpisů statutárních orgánů právnických osob, které jsou dostupné na veřejně dostupných listinách založených ve sbírce listin v obchodním rejstříku firem. Na každém platebním příkazu bylo jiné číslo účtu příkazce a firmy, které chtěli tímto způsobem poškodit, vybírali náhodně na internetu. Všechny platební příkazy byly maximálně do výše 10 tisíc korun. Obvinění se totiž spoléhali na to, že odchozí částku v řádech tisíců korun banky proplatí bez zvýšené kontroly jako běžnou platbu nízké hodnoty a poškozené společnosti ji nebudou dohledávat. Počítali s tím, že v případě zjištění nesrovnalostí nad takto nízkou částkou „mávnou rukou“.

Ke zřízenému účtu neexistujícího „holandského přítele“ pak společně se ženou nakoupili tzv. Blesk peněženky, na které chtěli přeposílat z účtu podvodně získané peníze.

Vyplněné platební příkazy žena vložila do poštovních obálek, opatřila známkou a adresou bankovní pobočky a vhodila do poštovních boxů určených pro jejich distribuci. Jenom díky obezřetnosti pracovníků regionálních poboček dvou bankovních institucí po celé ČR, kam byly příkazy směřované (např. Praha, Kladno, Mladá Boleslav, České Budějovice, Plzeň, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Liberec, Pardubice, Brno, Zlín, Jihlava, Ostrava, Frýdek Místek, Hradec Králové,…)  byly vyplaceny pouze dva, všechny další byly předány policii s podezřením, že by se mohlo jednat o falzifikáty.

Vyšetřovatel ve věci kromě zajišťování všech důkazů nařídil i znalecké zkoumání, které jednoznačně prokázalo, že se muž i žena dopustili výše uvedených trestných činů. Při domovních prohlídkách zajistili kriminalisté výpočetní techniku včetně externích paměťových disků. Kromě toho také zajistili pistoli ČZ 75, včetně téměř 500 kusů nábojů 9 mm a automatickou pušku SAGA, ke které měl muž více než 400 nábojů ráže 7,62 mm s deseti zásobníky. Ke zbraním má obviněný řádná povolení a je držitelem zbrojního průkazu. Ten mu ale bude vzhledem k zahájenému trestnímu stíhání s největší pravděpodobností odebrán.

Kriminalisté podali k rukám státního zástupce podnět na vzetí do vazby obou obviněných a soudce Okresního soudu v Hradci Králové ho akceptoval. V případě odsouzení jim oběma hrozí až 10 leté tresty odnětí svobody.

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 3.4.2016, 10:00

Odkazy do noveho okna

Padělané příkazy - zajištěné zbraně

3.4.2016 

Detailní náhled

Padělané příkazy - zajištěné zbraně

3.4.2016 

Detailní náhled

Padělané příkazy - zajištěné zbraně

3.4.2016 

Detailní náhled

Padělané příkazy - zajištěné zbraně

3.4.2016 

Detailní náhled

Padělané příkazy - zajištěné zbraně

3.4.2016 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem