Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Padělání peněz

Jihočeský kraj - Dva muži padělali tisícovky a žena jednu z nich dala do oběhu. 

Jihočeští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality opět po krátké době objasnili případ výroby padělaných bankovek. Dva muži (34 a 28 let) z Českobudějovicka si za pomoci multifunkční tiskárny, výrobou opatřili nejméně 17 padělků české měny, v nominální hodnotě 1 000 korun stejného sériového čísla, shodné velikosti a barevného provedení jako u originálu. Tyto bankovky pak použili pro zábavné účely na jednom z maškarních plesů.
 
Problém vyvstal, když se jedna bankovka v průběhu maškarního plesu dostala k další osobě (žena ve věku   44 let), která s ní krátce poté platila za služby.
 
Skutečnost se cestou věcné příslušnosti dostala k prověřování kriminalistům, kteří, po zjištění všech okolností, včera předali všem uvedeným Usnesení o zahájení trestního stíhání věci přečinu Padělání a pozměnění peněz.
 
V § 233 odst. 1 trestního zákoníku se uvádí, že kdo sobě nebo jinému opatří nebo přechovává padělané nebo pozměněné peníze nebo prvky peněz sloužící k ochraně pro jejich padělání, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let.
 
por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz
25. března 2015

vytisknout  e-mailem