Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Padělky bankovek

Jihočeský kraj - Jindřichohradecko - Mladý muž platil "podomácku" vyrobenými platidly. (Hlasová schránka 974 222 116) 

Jihočeští kriminalisté z Odboru hospodářské kriminality v těchto dnech předali 33 letému muži usnesení o zahájení trestního stíhání ve věci zločinu Padělání a pozměnění peněz.

Dle dosavadního šetření a zajištěných důkazů, měl pravděpodobně muž za použití multifunkčního zařízení a ručním dokreslením ochranných prvků, vyrobit nejméně dvě bankovky v nominální hodnotě 1 000 korun, s úmyslem udat je jako pravé peníze.

V prvním případě v předvánočním čase loňského roku v jedné prodejně na Jindřichohradecku, platil za nákup zboží, což mu prošlo. Ve stejný den, v jiné prodejně, však obsluha pokladny  byla pečlivější a zjistila, že je „nějaký problém“ s bankovkou a na místo přivolala policisty.

Muž však tvrdil, že bankovku dostal nazpět  od jiného obchodníka a k padělku se neznal. Dle věcné příslušnosti byl případ následně předán k prověřování odboru hospodářské kriminality.  

Kriminalisté dalším šetřením získali dostatek důkazů, na základě kterých se prověřovaný muž z Jihlavska k trestné činnosti doznal.

Jeho trestní stíhání probíhá na svobodě a v případě prokázaní viny mu dle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody od tří do osmi let.

Připomínáme všem obchodníkům, kteří přicházejí do styku s bankovkami, aby si je vždy při převzetí od osob bedlivě zkontrolovali!

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

27. března 2018

vytisknout  e-mailem