Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Padělky bankovek

Ms kraj: Padělky pětistovek žena uschovala v ledničce.  

Kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství obvinili v poslední době několik osob z trestných činů v oblasti padělání a udávání padělaných peněz. „Čerstvým“ případem je zahájení trestního stíhání dvou mužů a jedné ženy. Muži se měli domluvit na výrobě téměř 30 padělků bankovky v hodnotě 500 korun. Žena se následně o falzech dověděla, vzala je a slíbila, že je zničí. Na místo toho padělky uschovala v ledničce… Ve druhém případě figuruje muž, který s vědomím, že má padělek bankovky, tímto platil za zboží.
 
1. případ: Obviněná trojice
  
Ke kriminalistům se počátkem června dostala informace, že někdo měl na Ostravsku padělat bankovky v hodnotě 500 korun. Krajští kriminalisté se ihned pustili do zjišťování všech informací. Intenzivním prověřováním zjistili, že dva muži (29 a 34 let z Ostravy) se měli společně v jistém restauračním zařízení domluvit, že starší z nich vyrobí pár padělků bankovky v nominální hodnotě 500 korun a předá je staršímu. Měli se dohodnout, že by se pokusili směnit padělky za zboží a pravé peníze. Zisk si měli procentuálně rozdělit mezi sebou, přičemž starší si vymohl, že na výdělku bude profitovat více, neboť výroba samozřejmě něco stojí.
 
Jak se dohodli, tak se i stalo. Muž měl vyrobit na běžně dostupném zařízení téměř 30 padělků pětisetkorun, které předal kamarádovi. Ten se s nimi chtěl pochlubit před svou známou. Žena si však okamžitě uvědomila, že se jedná o nezákonnou činnost a upozornila na to muže. Peníze si vzala a předala je své matce (39 let z Ostravy), která jí sdělila, že je zničí, aby se nedostaly do oběhu. Ale… Bankovky nezničila, nýbrž je dala do ledničky. Tam padělky chladly až do odevzdání policistům.
 
Na základě zjištěných informací obvinili krajští kriminalisté staršího z mužů ze zločinu padělání a pozměnění peněz. Hrozí mu trest odnětí svobody na tři až osm let. Mladšího muže a ženu obvinili z přečinu padělání a pozměnění peněz, přičemž u nich je trestní sazba v rozmezí od jednoho do pěti let.
 
Policisté zajistili zařízení, na kterém měly být padělky vyrobeny. Zajistili i drtivou většinu padělků, až na pár kousků, které byly dány na hraní dítěti. Ratolest s nimi naložila po svém, kousky nic neříkajících papírků dítě zničilo. Padělky budou zaslány České národní bance k odbornému vyjádření.
  
2. případ: Za falešnou dvousetkorunu si koupil cigarety
 
Devětačtyřicetiletý muž z Opavy si měl koncem dubna v jedné z opavských heren nechat rozměnit bankovku v hodnotě 1 000 korun na dvousetkoruny. Část peněz vložil do automatů, se zbytkem odešel. Po pár dnech zamířil s penězi do jiné herny. Jedna z dvousetkorun mu nešla do automatu vložit, a tak požádal obsluhu o její výměnu. Neuspěl, neboť byl upozorněn, že se jedná o padělek. Muž se rozhodl, že falešnou bankovku udá tam, kde ji obdržel. Tam byl úspěšný. V herně, kterou prvně navštívil, si u obsluhy za ni koupil cigarety. Policisté se však o padělku v oběhu dověděli a učinili opatření, aby zjistili, kdo ho udal. Výsledky prověřování je dovedly až k podezřelému.
 
Kriminalisté muže obvinili z přečinu udávání padělaných a pozměněných peněz, přičemž mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
27. 6. 2013
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem