Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pár dobrých rad....

Statistiky dopravní nehodovosti řadí Ostravu mezi nejbezpečnější, co do nejzávažnějších následků, tedy smrti člověka, při dopravních nehodách. 

A protože to stále není nula, zaměříme se na připomenutí faktu silnic jako nejnebezpečnějších míst, na kterých každodenně umírají lidé. Sáhněme si do svědomí, jakým způsobem my, účastníci silničního provozu dodržujeme pravidla sil. provozu.
Dopravní výchova by měla být samozřejmostí již u dětí předškolního věku, ihned, jakmile se účastní silničního provozu. V této chvíli se stávají ohroženými. Dopravní výchova probíhá ve školkách, později školách. Podílejí se na ni jak učitelé, tak i policisté. Nejdůležitější role ovšem připadá rodině  při výchově svého potomka.
A nyní několik praktických připomenutí pro nás rodiče, prarodiče na začátku školního roku. Děti jsou ještě plny dojmu z prádnin a hrozí reálné nebezpečí jejich zranění:

1. Výchova předškoláčka
- cvičíme s dětmi rozlišení pravé a levé strany
- seznamuje dítě se základními barvami (semafor - červená, zelená), základními tvary (dopravních značek - trojúhelník, čtverec, kruh)
- výstraha, které místo je nebezpečně a tudíž jej nelze v žádném případě použít
- nacvičíme s dítětem základní trasy, které běžně používáme (zde připadají  v úvahu základní dopravní značky, semafor, přechod pro chodce - vždy jej použít, rozlišení krajnice, chodníku - vždy použít, naučit děti ohleduplnosti)
- zajistit dítěti bezpečné místo pro hraní, nikdy ne  na vozovce, v blízkosti komunikace či jiného nebezpečného místa
Zlaté výchovné  pravidlo: vždy jdeme dítěti příkladem! Netrestejme dítě za to, co sami nerespektujeme!

2. Dopravní výchova dětí prvního stupně základních škol
- naučíme dítě nejbezpečnější cestu do školy, kterou absolvují bez naší přítomnosti (mějme na paměti, že dítě nesmí být samo účastníkem silničního provozu, pokud nezvládá základní dopravní předpisy týkající se chodců, a to v rámci jeho bezpečnosti!)
- opět dítě seznámíme se základními dopravními značkami, semafory
- ukážeme dítěti možnost, kde nejbezpečněji přejde komunikaci (toto se často neshoduje s cestou nejkratší)
- poukážeme na nebezpečná místa, kde dítě nemá v žádném případě chodit samo
- zkontrolujeme, že si je dítě naprosto jisto, která strana je levá a pravá, kterou tudíž má používat jako chodec
- dítě vedeme k ohleduplnosti k ostatním účastníkům silničního provozu
- než dítě opravdu pustíme samotné bez dozoru dospělého do silničního provozu, několikrát jej tajně zkontrolujeme při jeho domnělých samostatných cestách do školy, ověříme zda dodržuje všechna bezpečnostní pravidla
- seznámíme dítě s úlohou policisty: může se na něj obrátit pro radu a má využívat přednostně přecházení přes komunikaci přes přechody pro chodce, jenž jsou policisty zajišťovány
- vysvětlíme dítěti ovlivnění silničního provozu povětrnostními vlivy a jednotlivými ročními dobami
v dešti, mlze, sněžení je viditelnost snížená
v zimním období je  ráno i brzy odpoledne tma a  děti opět nemusí být dostatečně viditelné,
dítě přednostně vybavíme aktovkami, batohy, obuví, oděvními doplňky reflexních barev
- pokud se dítě účastní silničního provozu jako cyklista, nepochybně, že nejdříve za naší přítomnosti, seznámíme dítě se základními pravidly pohybu cyklistů na silnici
- než dovolíme dítěti zúčastnit se silničníhoprovozu jako cyklista, ověříme jeho teoretické znalosti, poté znalosti praktické, a to vždy mimo  provoz (dětském dopravním hřišti, nefrekventovaném parkovišti, kde se nenacházejí ostatní účastníci provozu apod.), samozřejmostí už musí být znalost dopravního značení a základních pravidel sil. provozu
- vysvětlíme dítěti, jak má být jízdní kolo vybaveno a vždy trváme na používání cyklistické přílby

3. Dopravní výchova dětí druhého stupně základních škol
- i v tomto „obtížném výchovném“ věku trváme na dodržování pravidel silničního provozu, vysvětlíme nutnost respektovat pravidla vzhledem k bezpečnosti dítěte (možný následek úraz dítěte či dopravní nehoda a zranění více lidí)
- seznámíme dítě s postupem v případě úrazu, dopravní nehody, vysvětlíme základní zásady první pomoci, objasníme úlohu policisty v tomto procesu
- u cyklistů trváme na použití cyklistických přileb, rozvíjíme jejich teoretické i praktické znalosti
- starším dětem vysvětlíme možnost získat v budoucnu příslušná řidičská oprávnění po splnění všech předepsaných podmínek

Pro případné zájemce o jakékoliv preventivní aktivity z řad nejrůznějších veřejných institucí (nejen na téma dopravní výchovy), lze doporučit kontaktování policistů skupiny podpory kvality městského ředitelství Policie ČR  Ostrava. Vhodné je zažádat o besedu, přednášku apod. minimálně měsíc před plánovaným uskutečněním preventivní akce.

Telefon: 974 725 239, 974 725 208
Fax: 974 725 901
E-mail: pvisova@mvcr.cz

Závěrem si popřejme výchovné úspěchy, více ohleduplnosti při pohybu na silnicích a popřejme šťastný i bezpečný návrat do svých domovů, neboť není nic důležitějšího než lidský život a zdraví.

                            
                   

vytisknout  e-mailem