Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Parašutistické nehody na Klatovsku

KLATOVSKO - Při swoopingu za necelé dva roky na následky zranění zemřeli čtyři muži. 

    V oblasti parašutismu byla v posledních letech zavedena sportovní disciplína canopy piloting, kdy se jedná o vysokorychlostní přistání padákem, tzv. swooping. Při výcviku v pilotování a přistání na vysokorychlostních padácích na následky zranění zemřeli na letišti u obce Chaloupky na Klatovsku v roce 2013 tři muži a v květnu letošního roku jeden muž.
 
     Parašutistické nehody se staly v průběhu vysokorychlostního přistávacího manévru, kdy pilot pomocí strmé zatáčky nabere nejvyšší rychlost a následně přejde co nejplynulejším obloukem s minimální ztrátou rychlosti do vodorovného letu těsně nad zemí.
 
Podrobnosti k nehodám:
 
1/ Dne 3. 8. 2013 - 44letý cizí státní příslušník, přiblížení na přistání prováděl běžným manévrem, ale v důsledku korekce směru před narychlením padáku z 270° zatáčky zahájil vysokorychlostní manévr v nevhodném bodě. Nezvládnul vybírání strmého klesání a ve velké rychlosti narazil do země. Parašutista utrpěl zranění a byl leteckou službou transportován do nemocnice v Plzni, zemřel na následky zranění.
 
 2/ Dne 10. 8.2013 - 42letý muž z Příbramska zahájil manévr k narychlení padáku z 270° zatáčky v malé výšce. Chyba byla pravděpodobně způsobena nastavením elektronického signalizátoru výšky, které nebylo vhodné pro tento manévr. Kvůli nedostatečné výšce pro vybrání strmého klesání parašutista nezabránil střetu s terénem a vysokou rychlostí narazil do země. Parašutista utrpěl zranění a byl transportován do nemocnice a následně zemřel.
    
3/ Dne 24. 9.2013 - 42letý muž z Děčínska při vysoké rychlosti a k nedostatečné výšce pro vybrání strmého klesání nemohl zabránit střetu s vodní hladinou. Parašutista prudce narazil tělem do vody s odrazem a následným dopadem na vodní hladinu, byl převezen do nemocnice a na následky zranění zemřel.
 
 4/ Dne 13. května 2015 - 44letý cizinec si při seskoku padákem způsobil zranění, na jehož následky na místě zemřel. Případ prověřuje policie i Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod v Praze.
 
    Po uvedených parašutistických nehodách v roce 2013 zástupci Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod společně s pracovníky Úřadu pro civilní letectví projednávali opatření ke zvýšení bezpečnosti u této disciplíny. Od počátku měsíce října 2013 byly zpřísněny podmínky pro používání rychlých padáků podle bezpečnostního opatření, které stanovuje minimální sportovní úroveň parašutistů nutnou pro používání rychlých padáků, ve smyslu ustanovení § 83 odst. 2 zákona číslo 49/1997 Sb., o civilním letectví a o změně a doplnění zákona č. 455/1994 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů.
 
      Po poslední smrtelné nehodě z května letošního roku byly zaslány územním odborem v Klatovech dvě žádosti Úřadu pro civilní letectví a Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod v Praze, ve kterých je požadováno sdělení informací, zda byla z jejich strany vydána doporučující stanoviska, která by směřovala ke zvýšení bezpečnostních opatření či k omezení výskytu těchto nehod při tzv. swoopingu. Dále zda na základě těchto doporučení byla institucemi vykonávajícími státní správu ve věcech civilního letectví, vydána nějaká opatření v této oblasti.
     V následných odpovědích jsou uvedena opatření platná od roku 2014 pro regulaci používání tzv. rychlých padáků, určena pro parašutistický provoz - v článku Plošné zatížení hlavního padáku a Povinnosti řídícího seskoků. Podle závěrečné zprávy z poslední parašutistické nehody z měsíce května budou projednána bezpečnostní doporučení.
 
 
 
 
nprap. Ladmanová Dana
5.6.2015
 

vytisknout  e-mailem