Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pardubice jezdily s úsměvem

Soutěž o výcvik ovládání vozidla na polygonu v Mostě 

Dnes dopoledne jsme v pardubických Polabinách, na ulici kpt. Bartoše „Jezdili s úsměvem“. Alespoň tak se nazývala společná akce Policie ČR a České pojišťovny.  Na místě s námi byli za Českou pojišťovnu její tiskový mluvčí PhDr. Václav Bálek, paní Eva Niebauerová za Českou pojišťovnu Pardubice a Jarek Janiš, automobilový závodník a testovací pilot Formule 1. Za pardubickou policii s dětmi byli tiskoví mluvčí por. Bc. Markéta Janovská, prap. Radovan Sablík, policisté z dopravního inspektorátu a z oddělení hlídkové služby. Preventivně dopravní akce „Jezdíme s úsměvem“ zavítala do Pardubic již po čtvrté. Tentokrát jsme k ní přizvali děti ze Základní školy s rozšířenou výukou jazyků ze Závodu Míru v Pardubicích. Děti se zástupci pojišťovny,  policisty a Jarkem Janišem  sledovali,  jak se chovají řidiči v provozu na pozemních komunikacích, jak dodržují pravidla silničního provozu a testovali je z jejich znalostí.

Na začátku akce děti obdržely reflexní vesty a proběhla krátká nezbytná instruktáž, jak se chovat, aby se nikomu nic nestalo a paní učitelka Jíchová odešla po akci zpět do školy se všemi žáčky. Když policisté zastavovali vozidlo, děti například sledovaly, zda má řidič u vozidla rozsvícená světla, zda je připoutaný a pokud vezl ve vozidle i dítě, zda sedí v dětské autosedačce. A protože policisté z oddělení hlídkové služby byli tak hodní a přijeli za námi s radarem, mohli jsme řidičům měřit i dodržování nejvyšší povolené rychlosti. Když policisté u řidiče skončili s běžnou kontrolou, tisková mluvčí policie jim vysvětlila, jaká na místě probíhá akce. To již žáčci byli připraveni i se svými krásně vybarvenými obrázky autíček, které chtěli řidičům předat. Jednalo se o usměvavá či zamračená autíčka a děti je rozdávaly podle toho, jak si myslely, že řidič jel a choval se v provozu. Bohužel, děti musely ve třech případech předat i zamračené autíčko, protože z deseti zastavených a kontrolovaných vozidel, ve třech případech řidiči porušili pravidla silničního provozu. Asi nejzávažnější bylo porušení nejvyšší povolené rychlosti, kdy řidič jel v obci, na padesátce,  rychlostí  65km/hod.  

A jak se říká, to nejlepší na konec – po policistech a dětech oslovili řidiče zástupci České pojišťovny a závodník Jarek Janiš s nabídkou účasti v soutěži  o jednodenní výcvik ovládání vozidla v krizových situacích High Car Training na polygonu v Mostě. Až na jednoho řidiče, který musel dostat za rychlou jízdu pokutu a soutěžit opravdu nechtěl, se testování velmi  rádi zúčastnili všichni řidiči a řidičky. Jarek Janiš jim pokládal testové otázky jako například co musí mít u sebe řidič motorového vozidla nebo kdy hlásit dopravní nehodu policii. Pokud řidič na místě správně odpověděl na tři testové otázky, obdržel od Jarka a paní Niebauerové druhý, rozsáhlejší test s osmi otázkami . Ten si odvezl domů a po vyplnění ho může odevzdat na kterékoliv pobočce České pojišťovny. Následně bude z každého kraje v republice vybrán jeden motorista, který si půjde na polygon do Mostu zajezdit.  

I přesto, že nám počasí až tak moc nepřálo musíme za policii říci, že se nám dopoledne strávené s dětmi moc líbilo a dětem, podle toho, jak nechtěly zpět do školy, jistě také. Samozřejmě za příjemně strávené dopoledne patří dík i zástupcům České pojišťovny a Jarku Janišovi.

Pokud chcete vidět spoustu krásných fotografií z průběhu celé akce, klikněte zde.
 
3. června 2009
por. Bc. Markéta Janovská
tisková mluvčí



 

vytisknout  e-mailem