Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Parkovací dům a okolí bylo uzavřeno

HRADECKO-V batohu pod autem měla být bomba 

Dnes, krátce po půl desáté dopoledne, byli v Hradci Králové kolegové z obvodního oddělení přizváni k asistenci při převozu duševně narušeného 44 letého muže z Rychnovska. Ten jim sdělil, že pokud ho odvezou na psychiatrii, „tak to v Hradci bouchne“. Policisté od něho okamžitě začali zjišťovat další informace, ale on jim pouze popsal vozidlo, které by mělo být zaparkované "někde v modrém domě v Hradci Králové" a pod ním by měl být uložený batoh s bombou. Ještě dodal: „snažte se a hledejte…“. Policisté během 15 minut v parkovacím domě Katschnerka skutečně auto odpovídajícího popisu i s pod ním odloženým batohem nalezli. Operační důstojník tedy okamžitě na místo vyslal další policisty, včetně psovodů se speciálně vycvičenými psy i příslušníky zásahové jednotky. Na místo také přivolal i další složky integrovaného záchranného systému, tedy hasiče a záchranáře.

Okamžitě jsme zcela uzavřeli bezprostřední okolí, tedy ulice Wonkova, Resslova a část ulice Hořická. Evakuovali jsme necelou desítku lidí a obyvatele okolních domů jsme informovali, aby nevycházeli a nezdržovali se u svých oken. Ve spolupráci s kolegy z městské policie jsme začali odklánět veškerou dopravu. Vzhledem k informacím, které jsme měli k dispozici, jsme nemohli podcenit žádné riziko.
 
Policejní pyrotechnici za pomoci speciální techniky batoh zajistili a prohledali. Uvnitř nalezli kromě jiného budík a doklady v tu chvíli již hospitalizovaného muže. Žádný nástražný výbušný systém batoh neobsahoval.
Po zhruba 2,5 hodinách mohlo být místo otevřeno pro běžný provoz. Do opatření bylo zapojeno kolem šesti desítek policistů, strážníků, hasičů a záchranářů.
 
Kriminalisté událost prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy a ještě dnes s největší pravděpodobností z tohoto trestného činu muže z Rychnovska obviní. Součástí vyšetřování bude i zkoumání duševního stavu tohoto muže, abychom vyloučili či potvrdili jeho aktuální případnou nepříčetnost. V současné době je muž v péči lékařů na uzavřeném oddělení psychiatrické kliniky.
 
V případě uznání viny hrozí za tento trestný čin pachateli až tří leté vězení.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 10.7.2014, 14:00
Odkazy do noveho okna

Katschnerka NVS

Katschnerka NVS 

Detailní náhled

Katschnerka NVS

10.7.2014 

Detailní náhled

Katschnerka NVS

10.7.2014 

Detailní náhled

Katschnerka NVS

10.7.2014 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem