Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pátek v Ostravě - 22.5.2009

„Jízda skončila zraněním“, „Neoprávněné výběry z bankomatu“, „Zajímavé zbraně“,  

„Jízda skončila zraněním“, „Neoprávněné výběry z bankomatu“, „Zajímavé zbraně“,

„Jízda skončila zraněním“
      Středně těžkým zraněním 20leté ženy skončila jízda na malém motocyklu v katastru obce na Frýdeckomístecku. Dne 21.5.2009, kolem 17.30 hodin, měla řídit malý motocykl zn. Rhon, teprve 16letá dívka. Řidička zřejmě při projíždění pravotočivé zatáčky nezvládla řízení motocyklu, došlo ke smyku a vyjetí motocyklu z vozovky i následné havárii do brány  oplocení rodinného domu. Spolujezdkyně utrpěla středně těžké poranění, doba léčení byla stanovena předběžně na asi tři týdny. 16letá řidička byla rovněž zraněna, předpokládaná doba léčení může být zhruba dva týdny. Při havárii došlo také ke škodě na majetku, která byla předběžně vyčíslena na 5500 korun.
Policejní komisař zahájil úkony trestního řízení pro provinění řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a ublížení na zdraví.
 

„Neoprávněné výběry z bankomatu“
      Policejní komisař sdělil obvinění pro trestné činy neoprávněného držení platební karty a krádež ve formě spolupachatelství dvěma mužům. Muži, „známí“ ve věku 20 a 22let, měli opakovaně provést neoprávněné výběry finančních hotovostí prostřednictvím platební karty 52letého poškozeného. Platební kartu měl tajně vzít otci 20letý syn a spolu s 22letým kamarádem provést výběr hotovosti v bankomatu ve Vratimově. K výběrům došlo v přesně nezjištěné době, od 28.2.2009 do 24.3.2009 celkem sedmkrát, kdy poslední výběr dne 24.3.2009 měl již provést sám 20letý muž. Finanční částky nebyly nikterak malé, postupně byly vybrány různé částky od 10 000 korun až do 40 000 korun. Platební kartu měl obviněný po neoprávněném výběru vždy vrátit zpět na původní místo, aby nedošlo ke zjištění neoprávněného užití karty. Z bankomatu tak mělo být postupně vybráno necelých 300 000 korun, a jen díky nastavenému ochrannému mechanismu karty nebyla způsobena další škoda ve výši 70 000 korun.
Starší z obviněných měl také v době od 23.00 hodin dne 29.1.2009 do 05.00 hodin dne 30.1.2009, vniknout do restaurace v Ostravě-Kunčicích. Z hracích automatů pak měl obviněný odcizit finanční hotovost větší než 100 000 korun. Dále měl odcizit alkohol, tabákové výrobky i cukrovinky. Celková škoda byla předběžně stanovena na zhruba 106 000 korun.
Mužům hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.
 

zbran.JPGzbran.JPG

„Zajímavé zbraně“
     Do současnosti bylo ostravským policistům odevzdáno v rámci tzv. zbraňové amnestie celkem 55 zbraní. Mezi odevzdanými zbraněmi jsou také zajímavosti v podobě například podomácku vyrobených originálů nebo střelby schopné „četnické“ kulovnice. Tu odevzdal 20. dubna 2009 21letý muž z Ostravy. Pro odborníky lze doplnit, že se jedná o opakovací kulovnici, zn. Československá zbrojovka Brno, model 33. „Podomácku“ vyrobenou malorážku odevzdala 15.4.2009 na Obvodním oddělení Policie ČR Velká Polom 47letá žena. Zbraň nalezla žena při úklidu domu. Další zajímavostí je dle odborníků také opakovací brokovnice zn. Mossberg, kterou odevzdal dne 11.5.2009 74letý muž z Ostravy-Poruby.
Všechny odevzdané zbraně byly zaslány k provedení odborného vyjádření balistika odboru kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje. Znalec vyloučí nebo potvrdí skutečnost, zda bylo zajištěnou zbraní spácháno protiprávní jednání.
     Případné dotazy k zařazení zbraní do kategorií a hlavně zjištění skutečnosti, zda zbraně lze odevzdat v rámci amnestie zodpoví naši specialisté oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál v Ostravě (Vítkovicích) na ulici Výstavní 55. Vzhledem k množícím se dotazům jsou policisté připraveni Vám poradit také telefonicky na číslech 974 725 300 (až 307).
     Pro ucelenost informace lze připomenout také základní informaci k problematice „zbraňové amnestie“. Občané mohou až do 31.7.2009 dobrovolně odevzdat nelegálně držené zbraně a střelivo, které v současnosti drží bez příslušného povolení. Konkrétně se amnestie týká zbraní kategorie A, B, C nebo hlavních části těchto zbraní, střeliva. Zbraň můžete odevzdat na kterémkoliv útvaru policie.

 

vytisknout  e-mailem