Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pátrači vypátrali Čecha, kterého hledají němečtí kriminalisté

KRAJ-Je podezřelý ze závažné loupeže 

AKTUALIZACE:
Soudce Krajského soudu uvalil na zadrženého muže předběžnou vazbu.
27.3.2013, 14:30

 
Dnes v časných ranních hodinách zadrželi na základě Evropského zatýkacího rozkazu královéhradečtí kriminalisté ze skupiny cíleného pátrání 39letého muže z Pardubicka, který se ukrýval u své přítelkyně v Novém Městě nad Metují.            

Žádost německého státního zastupitelství o spolupátrání, zatčení a předání obdrželo Policejní prezidium ČR v únoru letošního roku. Český občan je důvodně podezřelý, že se v červenci roku 2012 dopustil v německém městě Lauf an der Pegnitz (v blízkosti Nürnbergu) společně se dvěma dosud neznámými pachateli závažného loupežného přepadení klenotníka s úmyslem odcizit jeho zboží. K útoku jeden z pachatelů použil pepřový sprej a fyzické násilí. Obchodníkovi způsobil poranění na hlavě, v obličeji a na rameni. Další dva měli rozbít skleněné výplně výkladních skříní a odcizit zde zlaté a stříbrné šperky v hodnotě téměř 25.000 €. Škoda, kterou svým jednání způsobili na vybavení obchodu, dosáhla téměř 1.000 €.
Po marném pátrání v rámci Spolkové republiky Německo německé orgány činné v trestním řízení požádaly o pomoc okolní evropské státy.
 
Naši pátrači zjistili, že se tento muž v nepravidelných periodách objevuje v Novém Městě nad Metují, kde se skrývá u své přítelkyně. Muž z bytu téměř nevycházel. Vzhledem k tomu, že je velmi fyzicky zdatný a že se jeho jméno již v minulosti v policejních evidencích v souvislosti s násilnou trestnou činností objevovalo, požádali kriminalisté o pomoc kolegy ze zásahové jednotky. Zadržený muž aktivně provozuje různé bojové sporty, nikde dlouhodobě nepracuje a živí se podle svých slov jako příležitostný vymahač dluhů, nebo tak zvaný vyhazovač z barů. Při zatčení ale nakonec nekladl žádný aktivní odpor a jeho zadržení proběhlo bez sebemenších komplikací.
 
Krajský soud v současné době rozhoduje o jeho umístění do předávací vazby, kde by měl čekat na rozhodnutí o vydání do Německa.
 
V případě uznání viny mu v SRN hrozí až 15leté vězení.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
27.3.2013,  13:00

vytisknout  e-mailem