Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pátrači zabodovali

HRADECKO - V zahraničí vypátrali uprchlého vězně. 

Policisté z oddělení pátrání územního odboru Hradec Králové vypátrali uprchlého vězně, který byl na útěku přesně dva roky. Svojí neutuchající pílí a precizní operativní prací se jim ho podařilo najít v Polské republice. Dne 6.4. 2017 tehdy 38letý vězeň uprchl z nestřeženého pracoviště vazební věznice v Hradci Králové a jakoby se po něm slehla zem. (Původní zpráva zde.) Nebyla žádná stopa, kam by mohl utéct a kde se skrývá. Ani zveřejněná výzva o pomoc při pátrání v médiích nepřinesla žádný výsledek, nikdo o něm nic nevěděl. Až na jaře letošního roku udělal chybu při svém skrývání, policisté ji odhalili a díky té chybě zjistili, že se ukrývá v Polské republice. Soudce vydal evropský zatýkací rozkaz a cestou oddělení mezinárodní spolupráce požádali polské kolegy o pomoc. Předali jim veškeré informace k uprchlému vězni a popis místa jeho ukrývání. Polští kolegové ho dne 8.5. zadrželi v jeho přechodném bydlišti a začalo vydávací řízení do České republiky. Včerejšího dne nám zadrženého muže předali na státní hranici v Náchodě. 
V současné chvíli je muž obviněn z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu hrozí až dva roky vězení. Při výslechu uvedl svůj důvod útěku. Prý má v Polsku nemocnou dceru, na kterou chtěl přispívat. Po celou dobu v Polsku pracoval.
Kvůli důvodné obavě, že by mohl opět uprchnout, podali policisté k rukám státního zástupce podnět na uvalení vazby. V dnešních dopoledních hodinách soudce návrhu státního zástupce vyhověl a poslal muže do vazby.

por. Iva Kormošová
28.5.2019, 12.30

vytisknout  e-mailem