Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Pátráme po ztraceném houbaři- aktualizace

VYŠKOVSKO: Příběh se šťastným koncem. 

Včera kolem půl osmé večer se na zpáteční cestě od příbuzných starší manželský pár rozhodl, že se ještě poohlédnou v lese po houbách. K zaparkovanému vozidlu se však vrátila pouze žena. Po dvouhodinovém bezvýsledném hledání manžela se rozhodla zavolat policii. Mezi obcemi Podivice a Zelená Hora pátrali až do časných ranních hodin čtyři desítky policistů, dvacet profesionálních i dobrovolných hasičů. Nasazen byl i policejní psovod a vrtulník. Starosta obce byl požádán o vyhlášení mimořádné relace v místním rozhlasu. Přes veškeré snahy se sedmasedmdesátiletého muže z Brodku u Prostějova dosud nepodařilo nalézt. Bezúspěšná byla i lokalizace jeho mobilního telefonu, neboť muž jej zanechal doma. Po osmé hodině ranní dnešního dne na místě pátralo znovu asi osm desítek policistů a hasičů.

K popisu muže bylo zjištěno: Jde o 180 cm vysokého muže střední postavy, má krátké šedé vlasy, větší nos, dioptrické brýle. Sedmasedmdesátiletý muž byl oholen. Při chůzi tělo lehce vychyluje vlevo. Na sobě měl bundu zelenohráškové barvy, krátkou světle oranžovou košili a monterky modré barvy. Na nohou hnědou obuv. Muž měl pravděpodobně také pokrývku hlavy- zřejmě kšiltovku nezjištěné barvy.


 

Kolem půl desáté si jak příbuzní tak všichni pátrající oddechli. Jednoho ze zasahujících policistů kontaktoval řidič Škody Felicie, který uvedl, že před malou chvílí muže podobného popisu vezl do Brodku. V místě bydliště ztracený a opět nalezený houbař policistům potvrdil, že během sbírání hřibů opravdu ztratil orientaci, vzhledem ke zdravotnímu stavu se mu udělalo nevolno a noc strávil v lese. Ráno se probral, došel k silnici a stopl si projíždějící auto. Houbařský nadšenec je dle přivolaného lékaře v pořádku a těší se, že si pochutná na svém úlovku.

Policie v souvislosti s tímto a podobnými případy nabádá milovníky a zvláště sběratele hub, aby se nepouštěli na neznámá místa, nechodili sami a snažili se tomuto koníčku věnovat v ne příliš pozdních odpoledních hodinách. Příbuzní totiž věc nahlásí na tísňovou linku většinou až hluboko po setmění, kdy si již nevědí rady. Pátrací akce jsou poté vzhledem k podmínkám i časovému odstupu značně ztíženy.

por. Mgr. Alice Navrátilová

vytisknout  e-mailem