Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pátrání po pachateli loupeže

Ostrava: Poškozený zemřel na následky zranění, zřejmě po zápasu o své věci.  

O B J A S N Ě N O 
 
Policisté již několik dnů intenzivně pátrají po pachateli, který v Ostravě oloupil 59letého muže. Pán – zřejmě při zápasu ve snaze uchránit své věci – upadl na zem a na následky zranění zemřel. 
 
K případu došlo minulý týden ve čtvrtek (11. 8. 2011) kolem 17.45 hodin na ulici Výškovické v Ostravě Výškovicích. Policisté zjistili, že poškozený ještě pár minut před tím telefonoval své manželce. Možná v té chvíli si ho pachatel vyhlédl a rozhodl se vzít mu jeho menší tašku. Dostihl ho, když muž byl zhruba uprostřed mostu vedoucího nad ulicí Proskovickou ve směru od nákupního centra Kotva k restauraci Racek (směr od tramvajové zastávky „Kino Luna“ na zastávku „29. dubna“, tramvaje č. 2, 6, 7). Pokusil se tašky, ve které měl starší pán pár set korun a osobní věci, zmocnit. Poškozený se ale věcí zřejmě nechtěl jen tak vzdát a došlo k zápasu. Napadený upadl na vozovku, kde zůstal ležet. Pachatel se neštítil mu vzít vyhlédnutou tašku a z místa začal utíkat.
 
Incident viděl mimo dalších osob i jistý svědek, který pachatele odbíhajícího z místa začal pronásledovat. K napadení došlo uprostřed mostu, přičemž pachatel se vydal směrem dále nahoru na Výškovice. Na konci mostu, tedy po zhruba 50 metrech, přeskočil zábradlí a běžel pod most směrem k ulici Proskovické. K místní čerpací stanici ale nedoběhl, naopak, utíkal - již mezi obytnými domy - po ulici Šeříkové a Břustkové směrem k základní (a mateřské) škole Šeříkova. U školy pronásledovateli utekl. Kam poté zamířil nevíme, mohl pokračovat směrem k ulici Lumírové, pohybovat se v místech kolem školy, nebo běžet směrem k restauraci Racek či zpět na ulici Výškovickou. Cestou zahodil tašku s věcmi. Svědek věci posbíral a vrátil se na místo napadení. Přivolaní lékaři převezli zraněného do nemocnice, kde však muž na následky zranění druhý den umřel.
 
Policisté ihned po oznámení případu učinili maximální opatření ke zjištění, kdo mohl muže oloupit. Již od počátku disponovali základními informacemi k podezřelému, včetně jeho popisu. Do pátrání po něm se ihned zapojilo několik desítek kriminalistů, kteří v podstatě 24 hodin denně zjišťovali vše, co by je mohlo k němu dovést. Pátrali v restauracích a obdobných zařízeních, hernách, zastavárnách… Oslovili nespočet osob. Do současné doby se ale i přes maximální nasazení nepodařilo pachatele dopadnout.
 
Policisté se proto obrací na veřejnost se žádostí o pomoc při ustanovení muže na identikitu  - vzhledem k objasnění případu již nelze v této chvíli zveřejnit.
 
Občané mohou jakékoli informace k osobě, po které policisté pátrají, nebo k případu volat přímo kriminalistům služby kriminální policie a vyšetřování krajského ředitelství, telefon 974 721 453 (včetně záznamníku). Mohou volat také na bezplatnou policejní linku 158 nebo je sdělit na nejbližší policejní služebně.
 
A ještě doplněk, v této chvíli je případ kvalifikován jako trestný čin loupeže, na který stanoví zákon trest odnětí svobody v rozmezí od 10 do 18 let.
 
                                                                              
   
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
19. 8. 2011
 
 
 
 
                                                                                             
 

vytisknout  e-mailem