Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pátrání po soše

Český Krumlov - Českokrumlovští kriminalisté pátrají po soše a žádají o pomoc veřejnost. (Hlasová schránka 974 232 116) 

Socha se původně nacházela v průchodu z klášterního dvora do Tramínu českokrumlovského kláštera Rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou (dříve Minoritský klášter) v ulici Latrán čp. 20, který byl ve vlastnictví uvedeného řádu.
 
Jedná se o kamennou sochu, která byla nazývána jako sedící světec nebo sedící Kristus. Vysoká je asi jeden metr. Umístěna byla na zděném podstavci v rohu chodby. Měla poškozenou obličejovou část, kdy chyběly vystupující plastické prvky, jako je nos a nadočnicové oblouky. Celkově byla ve značně zchátralém stavu, jen s nepatrnými zbytky původní polychromie.    
Socha sedící KristusSocha sedící Kristus
 
Vzhledem ke špatnému stavu sochy byla přenesena do depozitu v areálu kláštera Minoritů. Později byla umístěna do objektu kláštera Klarisek, kde se měla socha nacházet ještě v roce 2004. Přes šetření v dokladech Národního památkového ústavu, Městského úřadu Český Krumlov a dalších úřadů je toto prozatím poslední stopa, kterou se kriminalistům podařilo zjistit.
Vzhledem k těmto skutečnostem a k časové prodlevě, kdy bylo se sochou nakládáno, žádají kriminalisté o pomoc občany. Pokud někdo zná další relevantní informace k pohybu shora popsané a na fotografii vyobrazené sochy, ať se obrátí na linku 158 či na telefon 974 232 337 a pomůže tak kriminalistům s pátráním po této starožitnosti.
 
Za pomoc kriminalisté předem děkují.
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz
23. února 2011

vytisknout  e-mailem