Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pátrání po ztraceném běžkaři

TRUTNOVSKO - Pohřešovaný byl vypátrán v hospodě 

Ve středu večer 20. 2. 2013 oznámil krátce před devátou hodinou majitel jednoho z ubytovacích zařízení v Peci pod Sněžkou pohřešování jednapadesátiletého muže, který v dopoledních hodinách z chaty odešel neznámo kam a do večerních hodin se nevrátil. Z oznámení vyplynulo, že pohřešovaný odešel na běžkách do horského terénu a po celý den o sobě nepodal žádnou zprávu.
Ihned po tomto oznámení byla po pohřešovaném vyhlášena pátrací akce, do které se zapojilo několik členů horské služby a policejní hlídky. Horská služba propátrávala horský terén v okolí ubytovacího zařízení a policisté zaměřili pátrání na centrum horského střediska a přilehlé lokality. Krátce po půl desáté večerní shora uvedený oznamovatel, který o pátrání požádal, službukonajícímu policistovi oznámil, že pohřešovaný sedí v jedné z místních restaurací. Muži zákona provedeným šetřením zjistili, že se „turista“ v průběhu dne ztratil a z důvodu zhoršených klimatických podmínek vyhledal uvedený objekt, ve kterém chtěl v bezpečí přenocovat.
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny návštěvníky Krkonoš, aby se při trávení dnů volna v našich nejvyšších horách chovali odpovědně. Shora uvedený případ skončil naštěstí dobře, ale pokud by došlo k razantnímu úbytku fyzických sil shora uvedeného muže, nemusela uvedená pátrací akce skončit tak, jak skončila. Mnozí z návštěvníků horských středisek svým nezodpovědným jednáním nahrávají rizikovým situacím. Trutnovští policisté tímto rovněž žádají všechny návštěvníky hor, aby v případě ztráty orientace o sobě podali telefonicky zprávu někomu z blízkých či přímo na linku 158. Včasným upozorněním na nebezpečnost situace můžete sami přispět k Vašemu včasnému vypátrání. Každý by měl před jakoukoliv delší túrou myslet na to, že by kapacita akumulátoru mobilního telefonu měla být doplněna na maximální kapacitu.
Jedno z nejdůležitějších doporučení Horské služby zní: návštěvníci Krkonoš by nikdy neměli podceňovat hory a nevystavovat sebe ani ostatní do nebezpečí svým nezodpovědným chováním. Myslete na to, že se díky nezodpovědnému chování může pohádková dovolená v Krkonoších během několika vteřin změnit v tragédii.
por. Bc. Udo Ertner
21. 2. 2013 ve 12:20

vytisknout  e-mailem