Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Peněženku nikdo nevrátil

ČESKÁ LÍPA - Byla plná peněz. 

      Na náměstí T. G. Masaryka v Novém Boru ztratil svou peněženku 31 letý muž, který si sem zajel svým vozem na parkoviště a potom si jen skočil cosi vyřídit na poštu. V průběhu 30 minut, než byl se vším hotov, se mu podařilo někde mezi parkovištěm a poštou vytratit svou peněženku, kde se kromě jeho řidičského a občanského průkazu nacházela i platební karta a hotovost 20 000 korun. 

     Nyní už není pochyb o tom, že peněženku našel nepoctivý člověk, který ji rozhodně nevrátí. Nečekaný finanční příspěvek 20 000 korun do svého rozpočtu si zřejmě vykládal jako velké štěstí, které ho potkalo,  a vůbec přitom nemyslel na to, že tato částka zase naopak někomu bude velmi chybět. Pokud by policisté nepoctivého nálezce peněženky vypátrali, obvinili by ho hned ze dvou přečinů, a to ze zatajení věci a z neoprávněného opatření platebního prostředku (platební karty). Za to ho soud může poslat až na dva roky do vězení.

     Trestní zákoník jasně říká, že se dopustí přečinu zatajení věci ten, kdo si přisvojí cizí věc hodnoty nejméně 5 000 korun, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení oprávněné osoby. Cizí peněženku s 20 000 korunami byl nálezce povinen vrátit. Jestliže to neudělal, zařadil se svým chováním mezi kriminální živly.

 

por. Bc. Ivana Baláková
4. 3. 2011

vytisknout  e-mailem