Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Peníze stržené zaměstnancům si nechával

LOUNSKO - Podnikateli hrozí až tři roky za mřížemi. 

Lounská policejní vyšetřovatelka zahájila trestní stíhání 28letého muže ze Žatce. Tento podnikatel podle sděleného obvinění nejméně rok za své zaměstnance řádně neodváděl daně a pojistné. Konkrétně se mělo jednat o daň z příjmu fyzických osob, pojistné na sociální zabezpečení a pojistné na zdravotní pojištění.

Patřičné částky měl na výplatních páskách zaměstnancům strhávat, avšak příslušným institucím je už neodvedl a finanční prostředky si měl ponechat pro vlastní potřebu. V součtu se mělo jednat o více než 200 tisíc korun.

Kromě Finančního úřadu v Žatci byla škoda způsobena také České správě sociálního zabezpečení a příslušné zdravotní pojišťovně.

Povinnost zaměstnavatele odvést za své zaměstnance daň a pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění přitom vyplývá ze zákona. Mladý podnikatel se tak bude zodpovídat z trestného činu neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby. Pokud by ho z uvedeného trestného činu soud uznal vinným, může být potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

 

por. Mgr. Miroslava Glogovská

tisková mluvčí

Louny 23. června 2020

vytisknout  e-mailem