Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Peníze utratil a vymyslel si báchorku

NÁCHODSKO – Krádež peněženky, která se nestala, zaměstnala policisty 

Auto PČR-pomáhatAuto PČR/Foto Policie ČR Náchod
Kromě opravdových trestných činů se musí policisté čas od času zabývat i vymyšlenými historkami o krádežích, loupežích nebo napadeních.
 
Po nemalém úsilí, věnovaném pátrání po pachateli a odcizených věcech, nakonec policisté přijdou na to, že žádný pachatel neexistuje. Oznamovatel si celý skutek vymyslel. Důvody přitom mívají lidé nejrůznější. Nejčastěji se stává, že utratí peníze, které utratit neměli, a pak se snaží svůj poklesek zamaskovat oznámením o krádeži nebo dokonce loupeži.
 
Jako vymyšlená se ukázala být krádež finanční hotovosti, kterou měl kdosi 14. ledna 2013 ukrást mladému muži v nákupním středisku v Náchodě. Muž přišel na policii ohlásit, že mu neznámý pachatel odcizil 19.000 korun, které si toho dne vybral z výplaty. Nakonec se však ukázalo, že muž peníze sám utratil.
 
Oznámení o krádeži si vymyslel, neboť utracené peníze měly původně putovat k insolovenčnímu správci. V muži se však nakonec hnulo svědomí a sám v těchto dnech přišel ohlásit, že se krádež vůbec nestala. S omluvou dodal, že potom, co si uvědomil, že peníze utratil neoprávněně, zazmatkoval a vymyslel si historku o krádeži v obchodě.
 
To odhalit lež jiného oznamovatele se podařilo policistům z Nového Města nad Metují až po několika týdnech pátrání po neexistujících lupičích. Muž v listopadu 2012 policistům barvitě líčil, jak ho cestou z práce obstoupila skupinka mužů, která nejdřív žádala cigaretu a poté ho okradla o kuřivo i o peněženku s několikatisícovou hotovostí. Teprve až o dva měsíce později, když se policisté přišli zeptat na určité nesrovnalosti, které při vyšetřování zjistili, kápl „božskou“. Loupež si vymyslel, protože měl ten den platit nájem. Také tuto loupež, jako skutek, který se nestal, policisté odložili.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
4.2.2012, ve 13.45  

 

vytisknout  e-mailem