Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Peníze z účtů rychle zmizí

BRNO VENKOV, BŘECLAVSKO: Senior z Brněnska přišel během dvou týdnů o více než milión. 

Dvoutýdenní investování do kryptoměn skončilo pro osmdesátníka z Brněnska obrovskou ztrátou. Senior uvěřil internetové nabídce na zajímavé investice do kryptoměn. V telefonické a elektronické komunikaci s podvodníky si nechal, možná nevědomky, nainstalovat do svého počítače program na jeho vzdálenou správu. Pak už jen z jeho účtů mizely peníze. Během dvou týdnů spolupráce, při níž se vzájemně prokazovali speciálním bezpečnostním číselným kódem, senior ztratil milión a skoro tři sta tisíc korun.
O téměř tři sta tisíc korun přišel během jediného dne muž středního věku ze stejného regionu. Toho kontaktoval údajný pracovník banky s tím, že má na svém kontě zajímavě zhodnocené prostředky a nabídl možnost výběru získaných peněz. Společně pak instalovali do počítače poškozeného program na jeho vzdálenou správu a podobný program do mobilu. Společně provedli několik transakcí. Jejich výsledkem nebyl avízovaný zisk, ale ztráta skoro tři set tisíc korun.
Pouhé dva dny stačily podvodníkovi k půlmiliónovému zisku. Podařilo se mu pětapadesátiletou ženu z Břeclavska velmi rychle nalákat na zajímavý benefit z investování do kryptoměn. Potom už se odehrál obvyklý scénář s instalací speciálního programu do počítače a přihlášením do internetového bankovnictví. Podvodník za pomoci získaných dat rychle provedl deset plateb na investiční účet. Následně přestal komunikovat.

por. Bohumil Malášek, 20. června 2024

vytisknout  e-mailem