Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pervitin vařil na kempinkovém vařiči

VSETÍNSKO: Nyní mu hrozí až deset let za mřížemi. 

Další úspěch v boji s nelegální výrobou drog si mohou připsat vsetínští kriminalisté. Jedná se o jednu z největších realizací v okrese Vsetín. Dopadli třiatřicetiletého muže, který je nepolepšitelným „vařičem“ pervitinu. V letošním roce ho obvinili již podruhé. V minulosti byl již za stejný trestný čin odsouzen přerovským okresním soudem. Nyní mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.
 
Muž od května letošního roku pravidelně každý týden vyráběl pervitin. Posloužily mu k tomu prostory garáže rodinného domu ve Valašském Meziříčí, kde společně žil se svou o sedm let mladší přítelkyní. Drogu ovšem vařil také v přilehlém lesíku. Při domovní prohlídce u něj policisté našli varnu, ale i různé věci a chemické látky, které mu sloužily k výrobě pervitinu. Dokonce na zemi v obývacím pokoji měl trezorek a v něm potřebné chemikálie, dózy, kanystry a různé lahvičky. Trezorek měl zamčený a klíč od něj měl pouze on sám. Na vyrábění psychotropní látky používal léky přivezené z Polska (Modafen nebo Nurofen) a k  ohřívání kempinkový vařič. Zatím nelze zcela přesně říct kolik drogy muž vyrobil. Množství, které mu doposud policisté prokázali čítá třináct gramů. Pervitin, který se mu podařilo doma vyrobit  používal pro svou vlastní potřebu.
 
Třiatřicetiletý muž byl v těchto dnech obviněn ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Společně s ním byla obviněna i jeho přítelkyně, která se přímo účastnila výroby pervitinu. O tom, že její přítel pravidelně „vaří“  pervitin věděla. Je stíhána ve formě pomoci.
V loňském roce obviněný muž získal „domácí výrobou“ jedenáct gramů pervitinu. Pro léky na jeho výrobu jezdil společně se svými společníky do Polska, kde jsou volně dostupné.
 
Gram pervitinu se na českém „trhu“ prodává za dva tisíce korun.
 
Kdo neoprávněně vyrobí, doveze, vyveze, proveze, nabídne, zprostředkuje, prodá nebo jinak jinému opatří nebo pro jiného přechovává omamnou nebo psychotropní látku,  přípravek   obsahující omamnou nebo psychotropní látku, prekursor nebo jed, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem. Až na deset let bude pachatel potrestán, spáchá-li takový čin ač byl za něj v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.  
 
12. října 2010, nprap. Ludmila Brousilová

vytisknout  e-mailem