Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pes ženě způsobil vážné zranění.

HRADECKO - Majiteli hrozí 4 roky vězení. 

Vyšetřovatel z oddělení obecné kriminality Územního odboru Hradec Králové v těchto dnech obvinil 60letého muže z trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, za což může být odsouzen až na 4 roky do vězení.

V říjnu loňského roku muž řádně nezajistil svého psa křížence plemene kavkazský pastevecký pes a ponechal ho volně a bez dozoru pobíhat na pozemku svého rodinného domu v Hradci Králové - Pouchově. Pes vážící okolo 50 kg překonal zabezpečení pozemku a utekl na veřejné prostranství, kde  bezdůvodně napadl 89letou paní, která právě procházela. Ženě se zakousl do levé ruky, strhl ji na zem, kde s ní cloumal a způsobil ji těžké zranění, (např. tržné rány, zlomeniny, vykloubení ramene), s kterým byla v nemocnici 3 týdny hospitalizovaná a do současné doby je omezena na běžném způsobu života. Dle znaleckého posudku je doloženo, že důsledkem zranění došlo u ženy ke zhoršení jejího celkového zdravotního stavu.
Z výpovědí sousedů vyplynulo, že pes již v minulosti někoho pokousal a již několikrát se pohyboval po ulici na volno a bez dozoru majitele. Obviněný muž do protokolu přiznal, že s ním měl v minulosti problémy a že psa vychovává sám dle sehnané literatury a nikdy s ním nebyl na kynologickém cvičišti.

Policisté upozorňují majitele psů, že jsou za ně zodpovědní a nesou za jejich činy následky. Dle Nevyššího soudu musí majitel či chovatel zvířete obecně předvídat, že může dojít k jeho nepřiměřenému a nebezpečnému chování a měl by být na takovou situaci připraven tak, aby ji zvládl. 

por. Iva Kormošová
1.3.2017, 13.00
 

 

vytisknout  e-mailem