Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pěstitel konopí zadržen a obviněn

LIBEREC - Hrozí mu až pětiletý trest. 

  1. Zadržen pěstitel konopí
  2. Zloděj kradl v Jedličkově ústavu

Úspěšnou akci mají za sebou liberečtí kriminalisté, kteří po dvouměsíčním monitorování a získávání poznatků zadrželi minulé pondělí 23 letého pěstitele konopí.

Mladého muže překvapili v pondělí krátce před jednou hodinou v noci. Na jeho zadržení se kromě libereckých kriminalistů a policistů podílela i zásahová jednotka, neboť bylo podezření, že je mladý pěstitel ozbrojený. Pistole se také následně v bytě našla, sice plynová, jejíž pořízení nepodléhá registraci, ale díky rychlému a profesionálnímu zásahu ji zadržený muž nestihl ani použít.
U něho doma zajistili kriminalisté 45 rostlin konopí, 110 gramů již usušené marihuany a dva gramy pervitinu. Rostliny muž pěstoval ve speciálně upravených skříních bytu, následně je sušil a pak zpracovával k aplikaci kouřením. Sám byl rovněž uživatelem marihuany.
Po zadržení byl umístěn do policejní cely a po provedeném výslechu ho na základě zjištěných skutečností policejní komisař obvinil z trestného činu nedovolené výroby a držení OPL. Vyšetřován je na svobodě.
S touto trestnou činností měl obviněný muž zkušenosti již v minulosti a byl za ní i odsouzen k podmíněnému trestu. Nyní mu hrozí další trest, a to až pětiletý.

Od začátku tohoto roku již liberečtí kriminalisté obvinili 34 osob z nedovolené výroby a držení OPL, z toho šest z nich je stíháno vazebně. Rovněž zajistili devět amatérsky sestavených chemických laboratoří, na kterých obvinění vyráběli zakázané látky.

                 

Tzv. kouření marihuany je veřejností, rodiči, ale i dětmi samotnými značně podceňováno a mnohdy tolerováno jako neškodné. Marihuana ale patří mezi zakázané látky, jejíž držení postihuje jak přestupkový, tak i trestní zákon.
V současné době je ale alarmující jeden velmi podstatný fakt. V minulosti totiž marihuana obsahovala méně účinné látky THC, tak mezi 3 – 7 %.  Nyní se kriminalisté stále častěji setkávají s tím, že marihuana obsahuje 20% této účinné látky.
Je zde tedy daleko vyšší riziko vytvoření si návyku, a to zejména u mladých lidí, jejichž organismus je v procesu zrání, a to až do 21 let. A co víc, kouření marihuany poškozuje centrální nervovou soustavu – zhoršuje krátkodobou paměť, způsobuje poruchu koncentrace, který se projevuje tzv. demotivačním syndromem (je nám vše jedno). Dlouhodobé „kouření“ marihuany způsobuje také poškození imunitního systému a oslabení funkce a schopnosti bílých krvinek bojovat proti cizím vlivům.
Rodičům by tedy nemělo být lhostejné, že jejich děti, zneužívají marihuanu. Vědomě tak přihlíží ničení zdraví, psychiky i organismu svých dětí.


Vlasta Suchánková
pislbc@mvcr.cz   974 466 207



 

vytisknout  e-mailem