Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Pěstoval a prodával marihuanu

PŘEROVSKO - Kriminalisté odhalili dva pěstitele marihuany. 

Začátkem minulého týdne přerovští kriminalisté zadrželi a následně i obvinili 44letého muže z Přerovska z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy po předchozím rozpracování celého případu.

K jeho zadržení došlo v pondělí v odpoledních hodinách mezi obcemi Horní Moštěnice a Říkovice, když cestoval v osobním motorovém vozidle BMW do Rakouska, kde měl v úmyslu omamné látky dál distribuovat. Na výzvu k vystoupení z vozidla nereagoval, proto policisté použili v souladu se zákonem donucovací prostředky a muž skončil v poutech. Ve vozidle bylo nalezeno sušené konopí o celkové váze necelých 215 g. Jeden gram prodával v rozmezí od 120 do 130 Kč. Po zadržení skončil v policejní cele, kde čekal na další procesní úkony do následujícího dne. Ve stejný den, kdy došlo k jeho zadržení, byla v bytě jeho současného pobytu v Přerově provedena domovní prohlídka. Kriminalisté zajistili textilní stan vybavený speciálními prostředky a pomůckami, ve kterém pěstoval tzv. indoorovým způsobem 36 ks rostlin konopí o vzrůstu od 50 do 70 cm a dalších 42 ks o výšce 10 cm. V bytě byla nalezena i semena rostlin včetně dalších látek určených k opětovnému pěstování a následné distribuci. Z bytu kriminalisté odnesli jako další důkazní materiál i 885 gramů sušeného konopí, které měl obviněný v několika plastových nádobách a 255 sušených plodnic lysohlávek. Obě tyto omamné látky jsou vedeny v seznamu jako návykové a psychotropní látky. Drogy obviněný muž pěstoval ve značném rozsahu za účelem následného prodeje dalším osobám a vlastního finančního obohacení. Po všech nezbytných provedených procesních úkonech byl propuštěn na svobodu, kde bude také jeho trestní stíhání vedeno. V minulosti nebyl za stejnou trestnou činnost odsouzen, ale má za sebou trest za násilnou trestnou činnost, které se minulosti dopustil. Zajištěný materiál bude odeslán ke znaleckému zkoumání na specializované pracoviště. Za jeho nelegální činnost mu dle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody od dvou do desíti let.

Nejen v Přerově, ale také v Hranicích zadrželi kriminalisté minulý týden na základě vlastního šetření a rozpracování 39letého muže z Hranicka, který se dopustil stejného protiprávního jednání. Podezřelý byl stejně jako muž z Přerovska zadržen při jízdě vozidlem na ulici Potštátská, ale nemusely být v jeho případě použity žádné donucovací prostředky. Při provedené domovní prohlídce bylo i u něho zajištěno kompletní zařízení, které slouží k neoprávněnému pěstování konopí a 67 sušících se rostlin. Podezřelý byl ve stejný den po provedených procesních úkonech propuštěn na svobodu. V minulosti za trestnou činnost stejného charakteru odsouzen nebyl. Za uvedené jednání mu dle trestního zákoníku hrozí maximální trest odnětí svobody v rozpětí od 1 do 5 let. I v tomto případě budou zajištěné rostliny zaslány ke znaleckému zkoumání.

 

por. Mgr. Miluše Zajícová

9.1.2017

vytisknout  e-mailem