Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Pěstovali marihuanu

LOUNY - Skončili na policejní služebně. 

V rukou policistů skončili dva muži z Chomutovska (24 a 27 let), kteří mají na svědomí drogovou trestnou činnost. V druhé polovině minulého roku si starší z dvojice mladíků vyhlédl u bývalého letiště v Čeradické ulici v Žatci odlehlé a opuštěné políčko, na kterém vypěstoval a sklidil 75 kusů konopných rostlin, které poblíž místa sklizně i usušil. V jeho jednání mu pomáhal mladší z uvedené dvojice, jemuž část „úrody“ hlavní aktér přislíbil. Oba muže se policistům podařilo zadržet až v minulých dnech, neboť se v místě trvalého bydliště prakticky nezdržovali a na pohybu byli i mimo republiku. Komisař služby kriminální policie a vyšetřování je začátkem tohoto týdne obvinil z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim hrozí trest odnětí svobody od jednoho roku až pěti let. Jsou stíháni na svobodě.
 
Chtěli krást železo
 
Přímo na místě činu zadržela hlídka Městské policie Žatec 49letého muže ze Žatce, který 1. května dopoledne vnikl na oplocený pozemek jedné zahrady v Čeradické ulici v Žatci a pokusil se odcizit několik železných trubek. Krádeže se dopustil ještě s 31letým komplicem. Oba muži nakonec skončili na policejní služebně, kde jim policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže. Starší z nich se uvedeného jednání dopustil i přesto, že za obdobný trestný čin byl v únoru letošního roku odsouzen Okresním soudem v Lounech na zkušební dobu 18 měsíců. Po provedených úkonech byli oba muži propuštěni na svobodu.
 
Další zloději kovů v Podbořanech
 
Ve zkráceném přípravném řízení sdělili policisté podezření ze spáchání pokračujícího trestného činu krádeže spáchaného ve formě spolupachatelství dvěma mladíkům ve věku 19 a 22 let z Podbořan. Již koncem února odcizili z jedné oplocené zahrádky u podbořanského koupaliště stavební kolečko a dále z prostranství jednoho rodinného domu železné trubky a plechy. Tyto věci následně zpeněžili ve sběrných surovinách. Začátkem března se vydali do Letovské ulice, kde z částečně oplocené zahrádky odcizili rovněž stavební kolečko, které skončilo také ve sběrně. Uvedeného jednání se oba mladíci dopustili i přesto, že již byli Okresním soudem v Lounech za podobnou trestnou činnost odsouzeni. Po provedených úkonech byli propuštěni na svobodu.
 
Kradl, i když byl v podmínce
 
Z pokusu trestného činu krádeže a trestného činu poškození cizí věci sdělili policisté ve zkráceném přípravném řízení podezření 36letému muži z Loun, který páchal trestnou činnost i přesto, již byl Okresním soudem v Lounech odsouzen za krádeže k nepodmíněnému trestu odnětí svobody a v dubnu roku 2013 propuštěn na podmínku. Již v říjnu minulého roku vnikl do areálu jednoho podniku v Lounech, kde u budovy rozvodny elektřiny vypáčil železná vrata a z agregátu odštípal přívodní kabely a demontoval startér. Věci si poté uložil do igelitové tašky a ponechal v místnosti společně s brašnou, ve které si přinesl nářadí. O den později vnikl do areálu znovu, ale byl vyrušen zaměstnanci, a proto z místa utekl. Začátkem května tohoto roku vnikl do areálu bývalé nemocnice v Lounech a z jedné budovy se pokusil odcizit měděné okapy. Vytrhal celkem 23 metrů okapového žlabu a 2 metry krycího plechu ze střechy, když byl na místě vyrušen hlídkou Městské policie Louny a následně předán policistům lounského obvodního oddělení. Způsobená škoda, kterou svým jednáním napáchal, byla odhadnuta na 23 tisíc korun. Po provedených úkonech byl podezřelý ze zadržení propuštěn na svobodu.  
 
Pozor na zloděje u nákupních center!
 
Policisté opakovaně upozorňují občany, aby si dávali pozor na své věci, a to především v prostorách, kde se pohybuje velké množství lidí. Jedná se tedy o markety, parkoviště u nákupních center, různé společenské, kulturní a sportovní akce, prostředky městské hromadné dopravy apod. (více zde). Přesto, že uskutečňují různá preventivní opatření, aby tyto krádeže co nejvíce eliminovali, úplně potírat tuto kriminalitu se nepodaří nikdy. Proto záleží na samotných občanech, jak ke svým věcem budou obezřetní.    
 
Jeden z posledních případů, kdy byla na parkovišti u žateckého Kauflandu okradena žena středního věku, se odehrál v pondělí, kolem 19. 40 hodin. Neznámý pachatel využil nestřeženého okamžiku, kdy si poškozená ukládala nákup do vozidla a z nákupního košíku jí odcizil kabelku s peněženkou, doklady, platební kartou, mobilním telefonem a dalšími věcmi. Způsobil jí tím škodu za 8 000 Kč. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Po pachateli pátrají.   
 
nprap. Jaromíra Střelcová
Louny, 6. května 2014
 
 
    

vytisknout  e-mailem