Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Pět cizinců za tři dny

Brno - Vietnamec, Slovák, dva Mongoci a Jugoslávec. Cizinci z těchto zemí měli jen v Brně o prodlouženém víkendu co do činění s cizineckou policií. 

Dne 24.9.2009 před půlnocí, kontrolovali policisté inspektorátu cizinecké policie Brno na náměstí Svobody v Brně třiadvacetiletého Vietnamce. Kontrolou cestovního dokladu policisté zjistili, že mu byl ukončen pobyt a do 28.6.2009 měl opustit republiku, jelikož tak neučinil, zahájili jsme s ním správní řízení ve věci vyhoštění z našeho území. Do doby realizace vyhoštění bude umístěn v zařízení pro zajištění cizinců.
 
Dalším cizincem, který měl co do činění s brněnskou cizineckou policií byl sedmačtyřicetiletý muž z bývalé Jugoslávie. Kontrolovali jsme jej na Dvorského ulici v Brně, doklady měl v pořádku, nicméně po něm bylo v Schengenském informačním systému (SIS) vyhlášeno pátrání pro trestné činy zanedbání povinné výživy a maření výkonu úředního vyhoštění. Cizince jsme předali kriminalistům z brněnského městského ředitelství, kteří s ním zahájili úkony v trestním řízení.
 
Téhož dne ve večerních hodinách policisté z odboru specializovaných činností cizinecké policie na ulici Křenová přistihli sedmadvacetiletého Mongola, který již byl jednou vyhoštěn. Jelikož do stanoveného data neodcestoval, je v současnosti trestně stíhán pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a čeká jej ve zkráceném přípravném trestním řízení soud.
 
Dalším zadrženým byl opět Mongol. Tento dvacetiletý muž byl kontrolován v jednom z nákupních středisek v brněnských Bohunicích. Zadržen byl ne pro svůj nelegální pobyt na území, ale i po tomto cizinci pátrá policie pro jeho majetkovou trestnou činnost, kterou se dopouštěl kapesními krádežemi.
 
Posledním cizincem, který skončil v policejní cele byl devětatřicetiletý Slovák, kterého policisté kontrolovali na Nádražní ulici. Tento cizinec má zakázán pobyt na našem území na základě trestního příkazu vydaného pražským obvodním soudem a navíc byl před měsícem za svůj nelegální pobyt vyhoštěn kolegy z cizinecké policie v Plzni. Jelikož nerespektoval lhůtu k vycestování, tentokrát se již bude zodpovídat z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a i tohoto cizince čeká v nejbližších dnech v rámci zkráceného přípravného trestního řízení soud.
 
Policisté v rámci naší působnosti dále během prodlouženého víkendu, kdy jsme se také aktivně podíleli na bezpečnostním opatření v souvislostí s návštěvou papeže v Brně předvedli pět cizinců ke zjištění totožnosti, osm zajistili za nelegální pobyt, vydali pět správních vyhoštění, tři cizince umístili do zařízení pro zajištění cizinců, vypátrali dvanáct osob v SIS zjistili čtrnáct trestných činů. Dále zkontrolovali 7 500 osob a 3500 vozidel, udělili 600 blokových pokut v celkové výši 300 000 Kč.
 
komisař Roman Pittner
mluvčí cizinecké policie Brno

vytisknout  e-mailem