Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pět uplynulých dní na Svitavsku

Policisté v regionu měli plné ruce práce 

Pátek
Ze dvou zaparkovaných vozidel v obci Radiměř byla ze čtvrtka na pátek neznámým pachatelem odčerpána motorová nafta. Pachateli po odstranění visacích zámků, zabezpečující víčka nádrží, v krádeži již nic nebránilo. Svým jednáním majiteli vozidel způsobil škodu přesahující 5 tisíc korun.
 
Neznámý pachatel v obci Banín využil neuzamčených dveří v zadním traktu domu, těmito vnikl do rodinného domu a následně z něj odcizil finanční hotovost, mobilní telefon a elektronickou hru. Dvaapadesátiletý majitel vyčíslil způsobenou škodu na 3 tisíce korun. Po pachateli, který se dopustil  trestného činu porušování domovní svobody nyní pátrají policisté. V případě dopadení a prokázání viny pachateli  hrozí až dvouleté vězení.
 
Svitavští policisté se zabývají případem, ve kterém je podáno trestní oznámení na matku nezletilých dětí. Pětatřicetiletá žena neplatí výživné na své dcery a  od srpna loňského roku  do současné doby dluží na výživném částku 17 tisíc korun. V současné době policisté  zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání  trestného činu zanedbání povinné výživy.
 
Škody za 132 tisíc korun byly způsobeny 27letým řidičem osobního vozu Ford Mondeo, který při couvání na parkoviště před restaurací na ulici kpt. Jaroše ve Svitavách levou částí vozu zachytil o zaparkované vozidlo Mercedes Benz. Nehoda byla policistům oznámena kolem krátce po šesté hodině večer. Alkohol byl u řidičů vyloučen provedenou dechovou zkouškou. Věc je i nadále v šetření policistů ze skupiny dopravních nehod.
V pátek kolem 12:45 došlo poblíž křižovatky ulic Hraniční a Purkyňova  ve Svitavách ke škodní události. Ta byla způsobena policejním vozidlem, které řídila policistka. Ta si při míjení se s protijedoucím vozidlem zřejmě neponechala dostatečný odstup a poškodila zaparkovaný Ford Mondeo, na kterém byla způsobena škoda ve výši 10 tisíc korun. Případ nehody je šetřen i nadále policisty ze skupiny dopravních nehod. Přestupek, který spáchala policistka, bude kázeňsky řešen dle zákona.
Sobota 
Během dne došlo ke třem kolizím, které řešili policisté ze skupiny dopravních nehod.
První se stala kolem sedmé hodiny večer na místní komunikaci v obci Vendolí. Dosud neznámý řidič s nezjištěným vozidlem při své jízdě havaroval mimo komunikaci, kde narazil do oplocení rodinného domu a toto poškodil. Aniž by věc oznámil, z místa nehody ujel. Škoda na oplocení domu je vyčíslena na 3 tisíce korun.
Další neukázněný řidič tentokrát poškodil zaparkované vozidlo Ford Tranzit a rovněž z místa ujel. Tato kolize se stala v obci Březová nad Svitavou dvě hodiny po poledni.
Policisté žádají případné svědky těchto událostí, aby své poznatky volali na bezplatnou linku tísňového volání 158. Předem děkujeme.
 
Třetí nehoda se stala hodinu po půlnoci v obci Staré Město. Čtyřiadvacetiletý řidič řídil pod vlivem alkoholu osobní motorové vozidlo BMW ve směru od obce Dětřichov. Při průjezdu levotočivou zatáčkou pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy, dostal smyk a havaroval mimo komunikaci, kde narazil do stromu. Řidič a jeho spolujezdkyně utrpěli lehká zranění. O rok mladší spolujezdkyně byla z nemocnice po ošetření propuštěna do domácího léčení. Řidič zůstává i nadále v péči lékařů. Dechová zkouška byla u řidiče s pozitivním výsledkem. Ukázala hodnoty 1,40 promile alkoholu v dechu. Zda byl řidič pod vlivem omamných a psychotropních látek,  ukáže až provedený rozbor krve. Škody na vozidle jsou odhadnuty na 30 tisíc korun. Případ i nadále vyšetřují policisté ze skupiny dopravních nehod.
 
 
Neděle
U obce Pěčíkov ve směru na Bohdalov na Moravskotřebovsku došlo krátce po půlnoci z dosud přesně nezjištěných příčin k požáru dvou stohů lisované slámy a sena, které byly od sebe vzdáleny asi 60 metrů. Předběžné škody jsou vyčísleny na 430 tisíc korun. Požár byl dle odborníků založen pravděpodobně úmyslně dosud neznámou osobou. Na likvidaci požáru se podílely hasičské záchranné složky z Moravské Třebové, dobrovolní hasiči z Jevíčka a Městečka Trnávky . Při požáru nedošlo k obecnému ohrožení ani ke zranění osob. Policisté z Moravské Třebové se nyní případem intenzivně zabývají a případ šetří jako podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci, za kterou pachateli hrozí až jednoletý pobyt za mřížemi. 

Kolem 21:30 došlo na silnici II. třídy 368 u obce Třebařov k dopravní nehodě, při níž 47letý řidič nákladního vozu DAF pravděpodobně při průjezdu pravotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost vozidla a na zledovatělém povrchu vozovky dostal smyk. S vozidlem vyjel mimo komunikaci, kde se nákladní vůz převrátil na pravý bok. Škody jsou odhadnuty na 120 tisíc korun. Případ je i nadále v šetření policistů ze skupiny dopravních nehod.
 
K likvidaci požáru vyjížděl i vůz dobrovolných hasičů z obce Chornice. Na místo již čtyřčlenná osádka vozu nedojela. Krátce po půlnoci vůz Škoda 706 havaroval, když při průjezdu zatáčkou dostal na zasněženém a namrzlém povrchu smyk. Vozidlo vyjelo mimo komunikaci, kde narazilo do stromu a zůstalo v příkopu převrácené na střeše. Vážně vypadající nehoda naštěstí neskončila tragicky. Dobrovolní hasiči při nehodě utrpěli lehká zranění, se kterými byli převezeni do nemocnice, ale po ošetření byli propuštěni do domácího léčení. Škoda na vozidle se odhaduje na 80 tisíc korun. Případ i nadále šetří policisté ze skupiny dopravních nehod.
 
Prodejnu v Bělé u Jevíčka opět navštívil neznámý pachatel. Ten v neděli nad ránem vypáčil vchodové dveře vedoucí do skladu prodejny a z místa si pak odnesl lup za 3.500 korun v podobě alkoholu, cigaret a cukrovinek. Po pachateli vloupání nyní policisté z Jevíčka pátrají.
 
Další vloupání řeší v obci Borová. Neznámý pachatel navštívil čerpací stanici, ze které odcizil cigarety. Na zařízení způsobil majiteli škody za téměř 2 tisíce korun. Celková škoda vloupáním je vyčíslena na téměř 12 tisíc korun. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení v Poličce.
 
Pondělí
Na silnici I. třídy č. 35 u Gajeru došlo krátce po sedmé hodině ráno k nehodě, při které řidič z Prostějovska jedoucí s Fordem Tranzit ve směru jízdy od Moravské Třebové na Litomyšl při jízdě v koloně míjel dopravní nehodu. Pětatřicetiletá chodkyně obcházející stojící vozidlo u okraje komunikace a pravděpodobně vstoupila do jízdní dráhy právě projíždějícímu fordu. Škody jsou vyčísleny na 5 tisíc korun, Chodkyně utrpěla lehká zranění, se kterými je hospitalizována v nemocnici. Alkohol byl vyloučen. Nadále šetří skupina dopravních nehod.


Úterý

Dne 19. ledna v Březové nad Svitavou v kanceláři jedné firmy využil neznámý pachatel v průběhu pracovní směny nepřítomnosti majitelky dámské kabelky a z této odcizil peněženku s osobními doklady, platebními kartami a hotovostí. Škoda, byla tehdy majitelkou vyčíslena na 15 tisíc korun. Uplynulo však několik dní a peněženka s kompletním obsahem byla na světě a odevzdána na Policii. Peněženka pak putovala zpět k původní majitelce.
 
Běžná silniční kontrola dne 2. 2. 2009 odhalila protiprávní jednání, kterého se dopustil šestačtyřicetiletý řidič Škody Forman, když vůz řídil, aniž by vlastnil příslušné řidičské oprávnění. Tyto skutečnosti odhalila policejní hlídka v Moravské Třebové na ulici Svitavská kolem 16:20 dne 28. 1. 2009. Muž si za toto jednání v průběhu 2. 2. 2009 vysloužil sdělení podezření ze spáchání trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění.
 
Nedostatečný odstup mezi vozidly byl pravděpodobnou příčinou nehody, která se stala 2. 2. 2009 před sedmou hodinou ráno na silnici první třídy č. 35. Řidič osobního vozidla Citroen jedoucí od Svitav na Litomyšl pravděpodobně nedodržel bezpečnou vzdálenost a zezadu narazil do před ním jedoucího nákladního vozu Liaz. Škody jsou odhadnuty na 153 tisíc korun. Alkohol byl u řidičů vyloučen dechovou zkouškou. Případem se i nadále zabývají policisté ze skupiny dopravních nehod.
 
Na ulici Zahájská v Litomyšli běžná kontrola odhalila řidiče jedoucího ve vozidle Renault 19, který se před jízdou pravděpodobně posilnil alkoholem. Dechová zkouška provedená u 46letého řidiče byla 1,28 promile alkoholu v dechu. Muž, který byl kolem 22:50 kontrolován policejní hlídkou z Litomyšle, tuto následoval na místní obvodní oddělení, kde si za své jednání vysloužil sdělení podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Moravskotřebovští policisté vypátrali celostátně hledanou osobu 35letého muže cizí státní příslušnosti, po kterém bylo národní centrálou SIRENE vyhlášeno pátrání. Muž byl dne 2. 2. v doprovodu policistů převezen ke Krajskému státnímu zastupitelství do Hradce Králové, odkud byl po provedení úkonů následně propuštěn.
 
nprap. Štegnerová Anna


vytisknout  e-mailem