Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pilný jako včelička

JABLONEC N/ NISOU – V rozmezí necelých čtyř dnů se celkem ve třech případech dopustil krádeží recidivista z Bohumína. Své „choutky“ realizoval v Jablonci nad Nisou. Při krádežích využíval svých známostí. 

Sedmačtyřicetiletý majitel bytu v centru Jablonce předal svému kamarádovi klíče. Byli spolu domluveni na tom, že si v době jeho nepřítomnosti z bytu vyzvedne nějaké věci. Jaké to však bylo nemilé překvapení, když po té, co do bytu vstoupil, objevil tam na zemi sedět cizího muže. Nezvaný host byl obklopen potravinami a svačil. Vyrušen přítomností cizí osoby sebral batoh s lupem, který si stačil připravit, a překvapenému muži sdělil, že se jmenuje „Rosťa a že se zná s majitelem“.  Ihned na to se z bytu snažil utéci. Skutečný kamarád majitele bytu neváhal a za lupičem se rozběhl. Pronásledoval jej několik set metrů, kdy se mu podařilo pachateli ze zad strhnout batoh i s odcizenými věcmi. Zloděj mu však utekl. Batoh s lupem předal skutečnému majiteli, kterého upozornil na to, že měl v bytě nezvaného hosta. Poté, co majitel bytu oznámil vloupání policistům z obvodního oddělení,  a ti věc začali vyšetřovat,  na základě popisu pachatele ustanovili 37letého recidivistu, pocházejícího z Bohumína. V průběhu vyšetřování se muž k věci doznal.

V dalším případě, který se stal jen o dva dny později, využil 37letý recidivista další příležitosti. V nočních hodinách vstoupil do bytu invalidního důchodce z Jablonce. Vloupání předcházelo náhodné setkání se svým kamarádem na ulici. Kamarád měl namířeno právě k onomu invalidnímu důchodci, kterému chtěl vrátit klíče od jeho bytu.  Muž z Bohumína zavětřil další možnost, jak si přilepšit. Nabídl se, že klíče za něj jejich majiteli předá. Jeho úmysly však byly úplně jiné. Došel si na ubytovnu, kde se na vloupání připravil a vyrazil na lup. Cestou potkal budoucího spolupachatele. Řekl mu o svém úmyslu, vykrást byt invalidního důchodce, a také o tom, že od bytu má klíče. „Kumpán“ nic nenamítal a na zlodějinu se vydali společně.
Ani na slovo se nezmohl invalida, když jej ze spánku probudil šramot. Z bytu odcházeli dva muži i s jeho věcmi. Jelikož nezjistil žádné stopy po vloupání, bylo mu jasné, že se do bytu museli dostat shodným klíčem. Zeptal se tedy svého kamaráda, který o něj pečuje, jestli klíče někomu nedal. Ten mu samozřejmě řekl, že klíče poslal po 37letém muži z Bohumína.
I v tomto případě začali věc prošetřovat policisté z obvodního oddělení. "Šli“ najisto. Oba pachatele zadrželi a ti se ke vloupání doznali. 

Ve třetím případě se tentýž recidivista 24.února vloupal do sklepních prostor panelového domu v Jablonci. Ze sklepních kójí si odnesl různé druhy nářadí. Vyšetřován policisty pro předchozí vloupání, i k tomuto případu se doznal.

Během svého „řádění“ způsobil 37letý muž škodu převyšující 27tisíc korun.

Po sdělení obvinění pro trestné činy krádež a porušování domovní svobody, podali kriminalisté návrh na vzetí 37letého muže do vazby. Návrh byl soudcem akceptován a  muž z Bohumína skončil ve vazební věznici. Soud jej nyní může poslat do vězení až na dvě léta.  Ani jeho kumpán neunikl spravedlnosti. 


1.3.2017
nprap. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí 

vytisknout  e-mailem