Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

"Pilný" zaměstnanec, spokojený zaměstnavatel

LIBEREC – Škodu za bezmála 115 tisíc korun způsobil firmě zaměstnanec za pouhý měsíc. 

Liberecká firma podnikající v autodopravě, zaměstnala na sklonku minulého roku 30 letého muže. Ten měl rozvážet zásilky, za které měl inkasovat peníze. Hotovost pak měl vkládat na účet přes pobočku finanční instituce a doklady o provedených vkladech před skončením služby předávat zaměstnavateli.

Od poloviny října 2017 mladý muž přesně podle smluvního vztahu se zaměstnavatelem plnil to, co bylo jeho náplní práce. Rozvážel zboží, kasíroval za ně hotovost a vkládal ji na účet. Systematicky a spolehlivě. Ovšem již o měsíc později, 11. listopadu, převzal při rozvozu zásilek částku téměř 60 tisíc korun, kterou však neodevzdal. O dva dny později pak nevložil na účet dalších téměř 50 tisíc korun.
Jakmile o několik dní později zaměstnavatel při účetní uzávěrce zjistil, že chybí na účtu částka přes 100 tisíc korun, začal jednat. Mladý muž pozvaný na kobereček se nejprve vymlouval na to, že peníze nemůže najít, posléze že část financí ztratil. Zatloukáním a vymýšlením dalších příběhů však zaměstnavatele neobměkčil. Nakonec vše přiznal.
Následoval vyhazov mladého muže z práce a zaměstnavatelovo podání trestního oznámení. I přes snahu nadřízeného a předložení dohod ke splátkovému kalendáři, mladý muž z Liberecka zaplatil jen velmi malou část dlužné částky. Pak již přestal se svým bývalým „chlebodárcem“ komunikovat úplně.

V průběhu vyšetřování policisté zdokumentovali celkovou částku, o kterou mladý muž firmu připravil, kdy konečná cifra se ustálila na bezmála 115 tisících korunách.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání 30 letého muže jako obviněného ze spáchání přečinu zpronevěra, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

 

28. června 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem