Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

PIN u karty nahrál zloději

LOUNY - Pomocí odcizené platební karty "vyluxoval" poškozené účet. 

Opakovaně policisté nabádají občany, aby byli obezřetní na své věci, měli je pod kontrolou a neusnadňovali tak práci kapsářům. O to víc toto upozornění platí v místech, kde se pohybuje větší množství lidí, např. v obchodech, nákupních centrech, v prostředcích hromadné dopravy, při různých sportovních, kulturních a společenských akcích ap. Zloději využívají nepozornosti lidí a v nestřeženém okamžiku není pro ně problém je okrást. Samotná krádež bývá blesková, předem pečlivě nacvičená a provedená tak dokonale a nepozorovaně, že se okradený o chybějících dokladech či peněžence dozví až mnohem později a o pachateli nemá ani potuchy. Zloděj tak má dostatek času využít například odcizené platební karty a z prvního bankomatu vybrat poškozenému majiteli peníze. V mnoha případech jim v tomto jednání napomáhají i sami poškození, kteří si u platební karty ponechají napsané identifikační číslo samotné karty. Než pak stačí provést blokaci, je už většinou pozdě. Více preventivních opatření před kapsáři přinášíme zde.

Jeden z takových mnoha případů šetřili policisté v minulých dnech v Žatci. V prodejně LIDL byla okradena dosud neznámým pachatelem žena středního věku. Zloděj jí odcizil peněženku s finanční hotovostí a platebními kartami z kapsy u bundy. Když poškozená krádež zjistila, karty ihned zablokovala, ale do té doby jí stihl pachatel neoprávněně vybrat z účtu peníze. Napomohl mu PIN ponechaný u karty. Poškozené tak vznikla škoda přesahující 13 000 Kč. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Po pachateli pátrají.

POZOR NA KAPSÁŘE!

  • Nenechávejte peněženky navrchu nákupních tašek, mějte vždy zapnuté kabelky.
  • Svá zavazadla nespouštějte z očí – je dobré je mít neustále pod dohledem.
  • Noste kabelku s pevným zapínáním či s překrytím a těsně u těla.
  • Osobní doklady a další důležité dokumenty mějte rozděleny.
  • Nenoste peníze, doklady a kreditní karty v zadních kapsách kalhot nebo v batozích na zádech, kam nevidíte.
  • Nemějte při sobě zbytečně velkou hotovost či jiné cennosti.
  • Při placení neukazujte vše, co vaše peněženka obsahuje.
  • Pokud jste majiteli kreditní karty, PIN kód si zapište odděleně.
  • Věnujte pozornost bezprostřednímu okolí, kapsáři kradou hlavně tam, kde je hodně lidí.
  • Buďte ostražití, opouštíte-li peněžní ústav či bankomat.
  • Pokud se dostanete do tlačenice v obchodě, na ulici nebo dopravním prostředku, přesvědčte se, že své věci máte pod kontrolou.

nprap. Jaromíra Střelcová
Louny, 16. ledna 2015

 

 

vytisknout  e-mailem