Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Plánovaná loupež a další případy

Loupež detailně plánovali  

     Chtěli přepadnout poštovní vůz, na loupež se řádně připravovali, již od listopadu loňského roku! Jeden ze tří aktérů však nevydržel a v lednu celou věc oznámil na policii. Kriminalisté minulý týden obvinili z přípravy loupeže dva muže ve věku 41 a 39 let. Při domovní prohlídce u jednoho z nich byly nalezeny vysílačky, pouta, paralyzéry a další věci, které měli být k přepadení užity. Nejen, že obvinění loupež detailně plánovali, ale dokonce si ji několikrát na nečisto vyzkoušeli. V blízkosti chaty na Dobříšsku, u které se chystali přepadení provést, si zhotovili úkryt z větví a pozorovali pohyb poštovního vozu, dojezdový čas, chování poštovních doručovatelů apod. Muži nejsou žádná neviňátka, v minulosti byli opakovaně trestně stíháni i za zvlášť závažné zločiny majetkového charakteru. Mladší z lupičů byl zadržen minulé pondělí chvíli před polednem v Příbrami. Druhému muži se podařilo ujet a až do pátku se kdesi skrýval, nakonec ale přišel na policii sám. V případě odsouzení je možné, že si oba poleží na vězeňském kavalci až po dobu deseti let. Násilníci se nyní nacházejí ve vazební věznici.

Zloději elektřiny
     Minulý týden oznámil na linku 158 zaměstnanec společnosti ČEZ, že u jedné chaty na Dobříšsku je proveden neoprávněný zásah do rozvodné skříňky, kdy na neměřenou odbočku je napojen bazén, bojler a přímotopy. Způsobená škoda energetické společnosti byla zatím předběžně odhadnuta na 100 tisíc korun.
     Něco obdobného museli policisté z Obvodního oddělení Dobříš řešit v nedávné době. 34letému muži sdělili podezření z přečinu krádeže, za což mu hrozí až pětileté vězení. Navíc bude muset uhradit škodu přibližně 90 tisíc korun. I on kradl elektrický proud, a to od roku 2010 do září 2012, chtěl ušetřit při stavbě svého rodinného domku.

Běsnící vandal
     Škodu přesahující půl milionu korun způsobil při svém běsnění zatím nezjištěný zloděj a vandal. O víkendu poškodil v rekreační oblasti Oboz na Sedlčansku asi 16 karavanů. Rozbil u nich vakuové výplně oken, ze střech strhal solární panely, u některých prorazil stěny, poničil světlomety a odřezal elektroinstalaci. Za přečin krádeže a porušování domovní svobody stanovuje trestní zákoník až tři roky za mřížemi.

Vyhrožoval prodavačce
     Po požití pervitinu a alkoholu přišel v neděli navečer do prodejny Kik v Příbrami 27letý muž. Zde začal slovně urážet prodavačku, vyhrožoval jí újmou na zdraví a dokonce se ji pokusil fyzicky napadnout. Po požití omamných látek se ale sotva držel na nohou a ani pořádně nevěděl, kde se nachází. Protože ohrožoval nejen svůj život, ale i jiných osob, byl převezen k vystřízlivění na „záchytku“. Svým činem se navíc dopustil přečinu výtržnictví.

4. února 2013, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

 

vytisknout  e-mailem