Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Platební karty jsou snadným terčem

Mějte přehled, kdo má přístup k vašim financím 

Policisté v poslední době zaznamenávají vzestup případů odcizení a zneužití platebních karet. Tento nový finanční fenomén, před několika lety ještě ne příliš známý, používá dnes již prakticky každý. Ne vždy si však lidé uvědomují, že platební karty představují snadný přístup k jejich penězům, a to i k velkým částkám na účtech v bankách. Zvláště rodiče, pokud mají zlobivější ratolesti, by si měli uvědomit, že pro potomka není tak těžké v nestřežené chvíli kartu z peněženky nebo dokladů vytáhnout. V případě platební karty se pak může jednat o mnohem vyšší částky, než je možné rodičům tajně uzmout z portomonky. Vše dokládá i případ ze srpna roku 2009, který policisté právě v těchto chvílích uzavřeli. Muž z Jaroměřska přišel na policii nahlásit, že někdo minimálně pětkrát neoprávněně manipuloval s jeho financemi na bankovním účtu. Vyčíslil, že někdo z jeho účtu neoprávněně vybral celkem 9.000 korun.
 
Policisté vše prověřili a nakonec se při pátrání po pachateli dostali až k jeho nevlastnímu synovi, který jeho platební kartu tajně využíval pro získání financí. Jedenadvacetiletý mladík se posléze k neoprávněné manipulaci s platební kartou přiznal. Kriminalisté zahájili jeho trestní stíhání pro neoprávněné držení platební karty a mladému muži hrozí dva roky za mřížemi, peněžitý trest nebo trest propadnutí věci.
 
Policisté důrazně doporučují PIN kód ke svým kartám nikomu neprozrazovat  a mít je neustále pod dozorem, neboť některé karty lze zneužít i bez nutnosti kódování, pachateli stačí pouze nacvičit majitelův podpis.
por. Bc. Eva Prachařová
27. 5. 2009

vytisknout  e-mailem