Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Plnění úkolů Policie ČR vojáky

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požádala o následující informace:

1) Na jaké konkrétní úkoly, události se vojáci v činné službě v souvislosti s plněním úkolů Policie ČR připravují?

2) Jaké činnosti vojáci v činné službě nejčastěji vykonávají při plnění úkolů Policie ČR?

3) Jak probíhá příprava vojáků v činné službě k plnění úkolů Policie ČR? Její obsah, časová dotace, průběh apod.

4) Na základě jakých kritérií jsou vybíráni vojáci, kteří budou povoláni k plnění úkolů Policie ČR?

Policie České republiky nejprve konstatovala, že bod 4) žádosti se netýká její působnosti. Povinný subjekt proto žádost v této části na základě § 14 odst. 5 písm. c) zákona č. 106/1999 Sb. odložil. Tato oblast je plně v kompetenci Ministerstva obrany České republiky. Ve vztahu ke zbývající části žádosti sdělil povinný subjekt z hlediska své působnosti žadatelce následující informace:

Povolání vojáků v činné službě k plnění úkolů Policie České republiky se řeší podle § 22 odst. 1 a 2 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, a podle zákona č.  219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Tomu vždy předchází vydání nařízení vlády o povolání vojáků v činné službě k plnění úkolů Policie České republiky v souvislosti např. s konkrétními bezpečnostními opatřeními.

Jako příklad lze uvést Nařízení vlády č. 92 ze dne 22. 3. 2016 o povolání vojáků v činné službě k plnění úkolů Policie České republiky v souvislosti s bezpečnostními opatřeními přijatými po teroristických útocích v Belgii.

Tato nařízení vlády jsou zveřejňována ve Sbírce zákonů na stránkách Ministerstva vnitra České republiky: https://www.mvcr.cz/clanek/sbirka-zakonu.aspx, v rámci kterých lze vyhledávat i dle klíčových slov. Ke konkretizaci plnění povinností jak ze strany Policie České republiky, tak ze strany Armády České republiky je v návaznosti na takové nařízení zpracována realizační dohoda k provedení nařízení vlády.

K jednotlivým bodům žádosti pak povinný subjekt uvedl:

1) Na jaké konkrétní úkoly, události se vojáci v činné službě v souvislosti s plněním úkolů Policie ČR připravují?

K plnění úkolů Policie České republiky při zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti s cílem ochránit životy, zdraví a majetek osob a pro naplnění bezpečnostních opatření (extrémismus, terorismus, živelní katastrofy, ochrana jaderných elektráren a další mimořádné situace).


2) Jaké činnosti vojáci v činné službě nejčastěji vykonávají při plnění úkolů Policie ČR?

Vykonávají činnosti totožné jako příslušník Policie České republiky.

Například výše uvedené nařízení vlády z roku 2016 v ustanovení § 4 stanovilo, že „Vojáci v činné službě povolaní k plnění úkolů Policie České republiky podle § 1 mají oprávnění a povinnosti příslušníka Policie České republiky v rozsahu stanoveném v § 2, 3, 9, 10 až 13, 18, 20, 24 až 27, 34, 34a, 35, 37, 40 až 43, 51 až 59, 62, 63, 110, 111, 114 a v § 115 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů.“.


3) Jak probíhá příprava vojáků v činné službě k plnění úkolů Policie ČR? Její obsah, časová dotace, průběh apod.

Příprava probíhá dle podepsaných realizačních dohod a to v průběhu celého roku.

Například:

- stanoví se příjmová místa, kam budou vojáci povoláváni (vojáci se dostaví na příjmová místa policie),

- plní úkoly policie ve vojenském stejnokroji s reflexní vestou nebo rukávovou páskou s označením „ POLICIE“ ve smíšených hlídkách pod velením policisty,

- provádí se začlenění povolaných vojáků do příjmových míst policie,

- provádí se odborná instruktáž vojáků s důrazem na použití zbraně, práv a povinností policisty a dodržování bezpečnostních opatření při každém nástupu do služby na útvaru policie,

- přidělení všech vojáků k velitelům hlídek z řad policistů, kteří je seznámí s konkrétními úkoly a místem výkonu služby,

- Policie České republiky umožňuje Armádě České republiky výkon dohledu nad podmínkami zabezpečení a nad chováním vojáků v době mimo jejich výkon.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 11. 3. 2023

vytisknout  e-mailem