Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Plyn může být opravdu nebezpečný

NÁCHODSKO – Chtěl vypustit starou bombu, ohrozil všechny nájemníky 

Před neopatrnou manipulací s plynovými bombami a zásobníky varují policisté náchodského regionu. Shodou náhod třikrát za sebou během uplynulých 14 dní museli společně s ostatními příslušníky složek Integrovaného záchranného systému vyjíždět k únikům plynu v obydlených zónách a společně s nimi činit opatření k zabezpečení životů a zdraví občanů.
 
Zásobníku do auta na LPG propouštěl ventil
Nejaktuálněji zasahovali dnes (pondělí 10.6.2013) v poledních hodinách v Jaroměři-Josefově v činžovním domě nedaleko Masarykova náměstí. V domě byl cítit plyn, ukázalo se však, že neuniká z žádného potrubí, ale ze zásobníku na LPG do osobního vozidla. Jeden z nájemníků ji měl uskladněnou ve sklepě. Hasiči na místě okamžitě změřili koncentraci plynu. Provedené měření naštěstí ukázalo, že koncentrace plynu je malá a není nutné obyvatele domu evakuovat. Další okolnosti policie ještě prověřuje.
 
zásobník LPGZásobník LPG - Jaroměř/Foto Policie ČR
Plyn v nádrži vydržel 15 let
Další únik plynu byl nahlášený v pátek 7. 6. 2013 ve večerních hodinách, shodou okolností též v Jaroměři-Josefově, jen o dvě ulice jinde. Tam však nájemníci museli své byty přibližně na dvě hodiny opustit. Příčinou byla opět plynová bomba, tentokrát téměř dvě desítky let stará. Jeden z nájemníků dostal nápad využít 15 let nepoužívaný zásobník na plyn k výrobě udírny. Přivezl zásobník domů a na dvorku otevřel ventil, aby vypustil veškerý zbytek plynu. Jenže zdaleka netušil, že bomba obsahuje stále velké množství nebezpečné látky. Unikající plyn klesl do sklepních a kanalizačních prostor domu a způsobil velké potíže. Lidé z přilehlých 5 bytových jednotek museli být na 2 hodiny evakuováni a nesměli se vrátit do svých domovů, dokud množství plynu nekleslo pod bezpečnou hranici. Složky IZS zajistily evakuaci a odvětrání zamořených prostor. Připravené ošetření nemusel využít nikdo. Naštěstí v pátek večer fungoval nedaleký hostinec, který poskytl nedobrovolným výletníkům útočistě. Domů se mohli nájemníci vrátit až okolo půlnoci. Tento případ policie prošetřuje jak trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.
 
Bomba od vařiče vyděsila sousedy 
Do třetice policie zasahovala u úniku plynu v Broumově v sobotu 1.6. 2013. Tam majitelka vyměňovala plynovou bombu u vařiče a špatně dotáhla u téměř prázdné bomby ventil. Bombu uskladnila ve sklepě, odkud se plyn rozšířil na chodby domu. Zápach vyvolal obavy a nájemníci přivolali hasiče a policii. Provedené měření ukázalo, že koncentrace je nízká a nijak nájemníky neohrožuje. Evakuovat nájemníky v tomto případě nebylo třeba.
 
Obecně platí, lidé musí být při manipulaci s plynem opatrní a musí přitom respektovat platné předpisy. V žádném případě by neměli s plynem manipulovat v uzavřených nebo špatně odvětratelných prostorách, jinak by mohli ohrozit zdraví a život svůj i dalších lidí.
 
V případě nedodržení bezpečnostních zásad pak musí počítat i s právním postihem.

por. Mgr. Eva Prachařová
10. 6. 2013 v 15.05 hodin

vytisknout  e-mailem