Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Obětí senior

RADNICKO - Za půl metráku brambor zaplatil senior přes čtyři tisíce korun.  

     Včera po desáté hodině jsme na lince tísňového volání přijali oznámení, že v obci na Radnicku mělo dojít ze strany neznámé osoby k podvodu, kdy pachatel měl pod záminkou prodeje brambor vylákat od seniora finanční hotovost ve výši přes čtyři tisíce korun. Hlídka po příjezdu na místo zjistila, že neznámé osoby měly přijet do obce bílou dodávkou, kdy jeden z mužů zazvonil u několika domů a nabízel prodej brambor. Několika místními obyvateli byl „prodejce“ odmítnut. Nakonec vstoupil na pozemek u jednoho rodinného domu, kde kontaktoval 83letého seniora a rovnou mu neznámý muž řekl, že mu přivezl brambory a česnek. Nic netušící senior se neznámého muže zeptal, zda je na prodej domluvený s jeho manželkou, která se v inkriminovanou dobu v místě bydliště nenacházela. Pohotový podvodník uvedl, že jeho manželka samozřejmě o všem ví. Poté se odebral do vozidla, ze kterého přinesl dva pytle brambor, položil je v domě na verandu a za tyto inkasoval přes čtyři tisíce korun. Neznámý muž seniorovi přislíbil, že mu ještě doveze česnek a z místa odjel i s druhým neznámým mužem, který na něho čekal ve vozidle. Když se domů vrátila seniorova manželka, vše jí řekl, a až ve chvíli, kdy mu žena řekla, že se na koupi brambor s nikým nedomluvila, zjistil, že se stal obětí podvodníka. Na místo byli vysláni i rokycanští kriminalisté. Ti cestou na místo, kde došlo k protiprávnímu jednání, potkali v nedaleké obci vozidlo, které odpovídalo popisu oznamovatele. Policisté následně zjistili, že se jedná o osobu, která se jednání měla dopustit. Po zadržení a provedení úkonů si 41letý muž z Litvínova převzal od vyšetřovatele ze služby kriminální policie a vyšetřování záznam o sdělení podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody, jelikož pod smyšlenou legendou vnikl do prostorů rodinného domu.
     Policisté v souvislosti s výše uvedeným případem, který není ojedinělým, upozorňuje zejména seniory na podvodníky. Ti využívají různé záminky a lsti, aby se dostali do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají spoustu způsobů, jak vás okrást. Vždyť ve včerejším případu „koupil“ podvedený senior půl metráku brambor za neuvěřitelnou částku.

P a m a t u j t e:

Nedůvěřujte neznámým lidem a nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu či domu.
Navštíví-li vás opravář, pracovník nějakého úřadu, či jiných služeb, chtějte vidět jejich průkaz. V případě jakýchkoliv pochybností nabízenou službu odmítněte, nejlépe uděláte, pokud si ji ověříte na příslušném úřadě, nebo instituci.




nprap. Hana Kroftová
4. listopadu 2015

 

vytisknout  e-mailem