Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

První víkend dopravně bezpečnostní akce

PLZEŇSKÝ KRAJ - Během prvního víkendu celorepublikové akce bylo v našem kraji zkontrolováno 1696 vozidel. 

     O uplynulém víkendu se celorepublikové dopravně bezpečnostní akce související s ukončením školního roku a začátkem práznin účastnilo v rámci Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje celkem 260 policistů dopravní a pořádkové služby.
     Od pátku 26. do neděle 28. června 2015 bylo na komunikacích našeho kraje zkontrolováno celkem 1696 vozidel. Policisté při silničních kontrolách odhalili 467 přestupků v dopravě a dva trestné činy maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V rámci kontrol byla nalezena i jedna hledaná osoba, po které bylo vyhlášeno celostátní pátrání.

Z uvedeného počtu dopravních přestupků  bylo 438 vyřešeno na místě uložením blokové pokuty, přičemž výše uložených pokut překročila 160 tisíc korun a 29 přestupků v dopravě bude oznámeno k dalšímu vyřízení správnímu orgánu. Nejčastěji řidiči překročili stanovenou rychlost jízdy (183x), v 66 případech se jednalo o nevyhovující technický stav vozidla, dva přestupky byly odhaleny na železničních přejezdech, dalších 16  pak na dálnici, kdy bylo kontrolováno vozidlo bez dálniční známky. Problémy měli řidiči a spolujezdci i s používáním bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Ve 22 případech nebyl bezpečnostní pás použit a v jednom případě nebyl použit zádržný systém. Mezi kontrolovanými byl i jeden řidič pod vlivem alkoholu (hladina alkoholu nedosáhla na jedno promile) a pět řidičů u nichž bylo zjištěno užití návykové látky (drogy). Navíc se jeden z těchto řidičů pod vlivem návykové látky měl dopustit i shora uvedeného trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

     Dle zatím "neoficiálních" statických ukazatelů došlo v Plzeňském kraji o tomto víkendu v době od 26. do 28.6. 2015 ke 30 nehodám. Naštěstí se nehody obešly bez tragických - smrtelných následků, ale 24 osob bylo zraněno.

por. Bc. Jana Tomková
29.6.2015

vytisknout  e-mailem