Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Řídím, piju nealko pivo

PLZEŇSKÝ KRAJ - Dopravně preventivní akce proběhla na Klatovsku. 

     Dopravně preventivní akce s názvem „Řídím, piju nealko pivo“, proběhla v pondělí v dopoledních hodinách již podruhé v tomto roce na území Plzeňského kraje. Cílem tohoto celorepublikového projektu je upozornit řidiče na nebezpečí konzumace alkoholu v souvislosti s řízením motorového vozidla. V průběhu této akce zkontrolovali policisté 21 vozidel, a ani v jednom případě neprokázala provedená dechová zkouška, že by některý z řidičů řídil pod vlivem alkoholu. Jako malý dárek si proto všichni odváželi od promotérky Českého svazu pivovarů a sladoven nealkoholické pivo a jednorázový alkoholtester a od krajského koordinátora BESIPu reflexní prvky. U čtyř řidičů zjistili policisté dopravní přestupky, neboť jejich vozidla nesplňovala předepsané technické podmínky.

     Při této dopravně preventivní akci se policisté cíleně zaměřili na řidiče motorových vozidel na Klatovsku, a to konkrétně v obci Štěpánovice. Právě na Klatovsku odhalili dopravní policisté při silničních kontrolách od ledna tohoto roku do současnosti nejvíce řidičů, kteří byli pod vlivem alkoholu. Jednalo se celkem o 60 osob, u nichž byla prokázána dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu s pozitivním výsledkem. Z toho se v osmi případech jednalo o trestný čin.

     Od ledna do konce července tohoto roku evidují policisté na Klatovsku celkem 223 dopravních nehod, při nichž sehrál ve 26 případech svou roli alkohol. Statistické ukazatele za celý Plzeňský kraj bohužel dokládají trend zvýšené dopravní nehodovosti, a to i zvýšený počet dopravních nehod s alkoholem u jejich účastníků. V Plzeňském kraji dopravní policisté evidují za toto období celkem 1874 dopravních nehod, přičemž ve 173 případech z nich byl zjištěn alkohol.

     Alkohol do silničního provozu rozhodně nepatří a řidiči, kteří řídí pod jeho vlivem, hazardují nejen se svým životem a zdravím, ale ohrožují i ostatní účastníky silničního provozu. Dopravní policisté budou i nadále svou pozornost během silničních kontrol a dopravně bezpečnostních akcí zaměřovat právě na zjišťování alkoholu u účastníků silničního provozu.

por. Mgr. Pavla Burešová
23. srpna 2016

vytisknout  e-mailem