Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zvýšený počet řidičů pod vlivem návykových látek

KLATOVSKO - V měsíci lednu policisté zjistili přes třicet řidičů, kteří byli pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.  

     V rámci dohledu nad silničním provozem policisté na Klatovsku v průběhu měsíce ledna kontrolovali řidiče na různých místech teritoria. Při těchto namátkových kontrolách bylo zjištěno 36 řidičů, kteří byli pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek.

     Největší hodnota byla zjištěna u řidiče ve věku 22 let, kdy alkoholtester naměřil 1,99 a u 30letého muže 1,91 promile alkoholu. Převážně se jednalo o muže a u jedné ženy byla naměřena hodnota 0,49 promile.

    Z kontrolovaných řidičů bylo celkem 11 pod vlivem konopí, 7 užilo amfetamin a 3 měli pozitivní test na konopí a amfetamin. Věková kategorie těchto řidičů je v rozmezí od 19 do 36 let věku a opět převládají muži a dvakrát byla zjištěna žena.

Z uvedeného počtu 36 řidičů se dva odmítli podrobit testu, zda nejsou ovlivněni omamnou nebo psychotropní látkou i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu.

 

Podle Zákona číslo 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými  tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami:

Vyšetření přítomnosti alkoholu nebo jiné návykové látky

Osoba, která vykonává činnost, při níž by mohla ohrozit život nebo zdraví svoje nebo dalších osob nebo poškodit majetek, nesmí požívat alkoholické nápoje nebo užívat jiné návykové látky při výkonu této činnosti nebo před jejím vykonáváním.

Orientačnímu vyšetření a odbornému lékařskému vyšetření zjišťujícímu obsah alkoholu je povinna se podrobit osoba, u níž se lze důvodně domnívat, že vykonává činnosti podle odstavce 1 pod vlivem alkoholu, a dále osoba, u které je důvodné podezření, že přivodila jinému újmu na zdraví v souvislosti s požitím alkoholického nápoje.

Spočívá-li orientační vyšetření zjišťující obsah alkoholu v dechové zkoušce provedené analyzátorem alkoholu v dechu, splňujícím podmínky stanovené zvláštním právním předpisem9a), odborné lékařské vyšetření se neprovede. V případě, že osoba tento způsob orientačního vyšetření odmítne, provede se odborné lékařské vyšetření.

Orientačnímu vyšetření a odbornému lékařskému vyšetření zjišťujícímu obsah jiné návykové látky než alkoholu je povinna se podrobit osoba, u níž se lze důvodně domnívat, že vykonává činnosti podle odstavce 1 pod vlivem jiné návykové látky, a dále osoba, u které je důvodné podezření, že přivodila jinému újmu na zdraví v souvislosti s užitím jiné návykové látky.

 Vyzvat osobu podle odstavců 1 až 3 ke splnění povinnosti podrobit se vyšetření podle odstavce 2 a 3 je oprávněn příslušník Policie České republiky, příslušník Vojenské policie, příslušník Vězeňské služby České republiky, zaměstnavatel, její ošetřující lékař, strážník obecní policie nebo osoby pověřené kontrolou osob, které vykonávají činnost, při níž by mohly ohrozit život nebo zdraví svoje anebo dalších osob nebo poškodit majetek.

Orientační vyšetření provádí útvar Policie České republiky, útvar Vojenské policie, Vězeňská služba České republiky, osoba pověřená kontrolou osob, které vykonávají činnost, při níž by mohly ohrozit život anebo zdraví svoje nebo dalších osob nebo poškodit majetek, zaměstnavatel, ošetřující lékař nebo obecní policie.

Odborné lékařské vyšetření provádí poskytovatel zdravotních služeb k tomu odborně a provozně způsobilý.

Odmítne-li osoba podle odstavců 1 až 3 vyšetření podle odstavců 2 a 3, hledí se na ni, jako by byla pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.

Vyšetření biologického materiálu a dopravu do zdravotnického zařízení za účelem provedení odborného lékařského vyšetření hradí v případě, že se prokáže přítomnost alkoholu nebo jiné návykové látky než alkoholu, vyšetřovaná osoba.

Neprokáže-li se přítomnost alkoholu nebo jiné návykové látky, náklady podle věty první nese osoba, která podle odstavce 4 k vyšetření vyzvala.

 

         

 

nprap. Ladmanová Dana

5. 2. 2016

 

vytisknout  e-mailem