Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

PLZEŇ - Policisté Městského ředitelství policie Plzeň a Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje uskutečnili rozsáhlou dopravně bezpečnostní akci v teritoriu našeho krajského města. Jedním z hlavních cílů byly kontroly zaměřené u řidičů, zda před jízdou nebo během jízdy nepožili alkoholický nápoj či neužili omamnou nebo psychotropní látku. 

     V pátek dne 22. března 2019 se v noční době uskutečnila v teritoriu Městského ředitelství policie Plzeň rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce, do které byly nasazeny desítky policistů. Důsledně vytvořená kontrolní místa měla zejména preventivní charakter. Odhalení každého nedůsledného řidiče při kontrole, který porušil ustanovení zákona, mohlo pomoci předejít i případné dopravní nehodě.

     Policisté se u řidičů zaměřili zejména na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek a na kontrolu dokladů potřebných pro provoz a řízení motorových vozidel. Dále policisté pátrali po hledaných osobách, věcech a odcizených vozidlech. Celkem bylo zkontrolováno 1402 řidičů a vozidel. V jedenácti případech policisté řešili nevyhovující technický stav vozidla, z toho v jednom případě byl přestupek oznámen příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání. Dále se v osmi případech řidiči dopustili prohřešku tím, že neměli při sobě doklady potřebné buď pro řízení vozidla, nebo pro jeho provoz. V jednom případě nebyl kontrolovaný řidič připoután bezpečnostními pásy, tento přestupek policisté vyřešili s řidičem v příkazním řízení pokutou na místě. Při každé kontrole byli řidiči vyzváni, aby se dobrovolně podrobili dechové zkoušce na zjištění alkoholu v dechu a celkem v devíti případech vyšla tato zkouška s pozitivním výsledkem. Kontrole neunikl ani cyklista, u kterého přístroj na měření alkoholu v dechu naměřil hodnotu 1,2 promile. U čtyř řidičů policisté zjistili provedeným orientačním testem na zjištění přítomnosti omamných nebo psychotropních látek pozitivní výsledek. Během kontroly u jednoho řidiče vyšlo najevo, že řídil vozidlo i přesto, že má soudně uložený trest, platný zákaz řízení všech motorových vozidel. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

     Policisté nevylučují, že budou v obdobných dopravně bezpečnostních akcích pokračovat.

nprap. Veronika Hokrová
25. března 2019

vytisknout  e-mailem