Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Krádež bicyklu + PREVENCE

PLZEŇ - Policisté se za uplynulých 11 dní potýkají již se čtvrtým případem krádeže jízdního kola z pozemku rodinného domu. 

     Policisté z obvodního oddělení Plzeň 2 prověřují případ krádeže jízdního kola, ke kterému došlo ze dne 28. na 29. července 2019 v době od  21:00 do 09:00 hodin v obci Losiná. Jedná se již o čtvrtý případ krádeže bicyklu za posledních 11 dní, které se staly ve Starém Plzenci a i v Nebílovském Borku.  Dosud neznámý pachatel kolo odcizil z neoploceného pozemku rodinného domu, které jeho majitel zanechal opřené o dům a takto v nezajištěném stavu ho opustil. Jednalo se o pánské jízdní kolo zn. Genesis Impact černožluté barvy s odpruženou přední vidlicí v hodnotě za cca 11 tisíc korun. Přivolaní policisté místo činu ohledali a provedli šetření. Případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže  přečinu poruování domovní svobody a po pachateli a odcizeném kole pátrají. Za takový trestný čin lze uložit až dvouletý trest odnětí svobody.

     Zejména v letních měsících pachatelé krádeží kol soustřeďují svoji pozornost na jakékoliv jízdní kolo, které je byť na malou chvilku bez dozoru. Proto je důležité, nenechávat si svá kola bez dozoru a řádně je zabezpečit proti odcizení. Ke krádežím jízdních kol dochází jak na veřejných a dobře viditelných místech, tak v prostorách domů, garáží, kůlen, zahrad, ale také ze střešních nosičů motorových vozidel. Pachatelé této trestné činnosti využijí každé příležitosti k odcizení, a to v jakoukoliv denní i noční dobu. 

     Nalezení pachatelů těchto krádeží není jednoduché také kvůli tomu, že zloději pracují rychle a mnohdy si ani lidé v okolí nevšimnou, že si kolo odváží někdo jiný než jeho pravý majitel. Odcizené kolo je pro ně výhodným obchodním artiklem, za který velice rychle inkasují finanční hotovost, byť se ve většině případů jedná jen o zlomek jeho skutečné hodnoty. Pokud ještě stihne bicykl přestříkat a Vy nemáte zaznamenané výrobní číslo kola, pak své kolo v případě nalezení s největší pravděpodobností ani nepoznáte. 

   Jak se tedy co nejlépe bránit krádeži? Zde nabízíme několik preventivních rad:

  • Používejte vždy kvalitní bezpečnostní zámek a to nejen při odstavení jízdního kola na ulici, ale také v kolárnách či společných prostorách domů. Bicykl uzamykejte k pevnému bodu (např. k zábradlí, ke kolostavu). Na trhu je celá řada velmi kvalitních zámků. V tomto případě platí, že investovat větší částku za kvalitní zabezpečení se rozhodně vyplatí.
  • Jestliže Vaše kolo přepravujete, například na střeše či na závěsu automobilu, dbejte na to, abyste kolo řádně uzamknuli.
  • V případě, že své kolo ukládáte ve společných prostorách domu, dbejte na uzamykání vstupních dveřích do domu a také místností, kde se kola nachází. Nevpouštějte do domu nikoho cizího. Mnoho majitelů ponechává své jízdní kolo na balkonech, což může být, v případě, že bydlíte v nižších podlažích, velkým lákadlem pro zloděje.
  • Pokud musíte své kolo na několik okamžiků odstavit, vybírejte si vždy místo, na které vidíte, případně místo, kde jsou kamerové systémy. Tomu se zloději raději vyhnou.
  • Informujte se o možnosti nákupu čipů, které se umísťují do rámu kola a které usnadňují jeho identifikaci. 
  • Forenzní značení jízdních kol. Jedná se o označování jízdních kol pomocí speciálních roztoků SelectaDNA, které obsahují UV složku a mikročástice s kódem, „DNA“. Označení je prevencí krádeží za účelem pozdější identifikace jízdního kola.
  • Pro případ krádeže Vašeho kola si poznamenejte jeho výrobní číslo, barevné provedení, případně pořiďte jeho fotografii, abyste mohli svůj bicykl v případě potřeby identifikovat. Ponechejte si také doklady o koupi kola.
  • Okamžitě se obraťte na policii, na linku 158, když zjistíte, že ke krádeži došlo. Čím dříve začnou policisté po kole i pachateli pátrat, tím je větší šance, že ho dopadnou.

     Ačkoli existují mnohé bezpečnostní prvky na ochranu před krádeží jízdních kol, jako jsou kvalitní trubkové zámky, bezpečnostní uzamykatelné stojany a další, zdaleka nejúčinnější prevencí krádežím jízdních kol je nenechávat jízdní kolo bez dozoru. Zvláště venku je dobré mít stále bicykl na očích nebo ještě lépe nechat u kol vždy někoho, kdo kola osobně pohlídá.

nprap. Veronika Hokrová
30. července 2019

vytisknout  e-mailem