Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Řidič a cyklista s pozitivními výsledky testů na omamné a psychotropní látky

ROKYCANSKO - Během čtyřiadvaceti hodin kontrolovali policisté stejně staré účastníky silničního provozu s pozitivními testy. 

Ve středu (10.7.2019) dopoledne zastavila hlídka dopravních policistů v jedné ze zbirožských ulici řidiče ve vozidle Mitsubishi. Poté co vyzvali 26letého muže k předložení dokladů předepsaných pro řízení a provoz vozidla, vyzvali jej k podrobení testu na přítomnost omamných a psychotropních látek. Test byl pozitivní, detekoval látku cannabis. Na základě pozitivního testu se řidič podrobil lékařskému vyšetření spojené s odběrem krve. Jeho jednání nyní policisté šetří jako přestupek, po obdržení lékařské zprávy bude ve věci dále rozhodnuto.

Stejná hlídka dopravních policistů o den později, stejně jako v předešlém dni v dopoledních hodinách v Rokycanech v Plzeňské ulici zastavila cyklistu, který jel ve směru od Rokycan na Klabavu. Šestadvacetiletého cyklistu policisté vyzvali k provedení testu, který byl s pozitivním výsledkem. Výsledek testu byl pozitivní na látky cannabis, amfetaminy/metamfetaminy. Cyklista na svoji „obhajobu“ uvedl, že v žádném případě není uživatelem omamných a psychotropních látek, ale v brzkých ranních hodinách v den kontroly našel na veřejně přístupném místě v Rokycanech neznámou látku, kdy se domníval, že se jedná o pervitin, tento prý výjimečně užil. Stejně jako v předchozím případě jednání cyklisty policisté zaevidovali jako přestupek v dopravě.

I cyklisté jsou stejně jako řidiči účastníci v silničním provozu a platí pro ně pravidla podle zákona, stejně jako pro řidiči. 

Řidič nesmí požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku během jízdy, nesmí řídit vozidlo bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo užití návykové látky nebo v takové době po požití alkoholu nebo užití návykové látky, kdy by mohl být ještě pod jejím vlivem. Rovněž nesmí řídit vozidlo, jestliže je jeho schopnost k řízení vozidla snížena v důsledku zdravotního stavu.

V loňském roce došlo na území Rokycanska k 294 dopravním nehodám. Téměř každá třetí nehoda (106 zraněných) si u účastníků vyžádala zranění, tři osoby byly zraněny těžce a osm osob v souvislosti s dopravní nehodou utrpěly zranění, kterým podlehly.

Viníkem nehody byl ve 192 případech řidič motorového vozidla, ve 14 případech pak řidič nemotorového vozidla a chodec v pozici viníka pak v 5 případech. V průměru u každé třinácté nehody hrál u viníka svoji roli alkohol. Z celkového počtu 294 dopravních nehod bylo u 22 viníků odhalena přítomnost alkoholu (16x řidič motorového vozidla, 6x řidič nemotorového vozidla).

Jakmile jste účastníky silničního provozu, pamatujte, že při porušení zákona nejde jen o to, že za protiprávní jednání hrozí sankce, ale zejména mysleme na to, že porušení zákona - bezohledné chování může stát zdraví nebo život nejen váš, ale mnohdy i nevinných lidí.


por. Bc. Hana Kroftová, DiS.
12. července 2019

vytisknout  e-mailem