Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Po internetu si objednala vysvědčení

Za padělání veřejné listiny jí hrozí až tři roky vězení 

paragraf.jpg
Jak závažné protiprávní činnosti se dopouští, si možná vůbec neuvědomila žena, která si v jakési vidině lepšího uplatnění na trhu práce, objednala po internetu maturitní vysvědčení. Inzerát, který si v počítači našla, sice zněl na zhotovení různých vysvědčení pro sběratelské účely, o vystavení získaného dokumentu v rámečku tady šlo však až v poslední řadě, pokud vůbec.
 
Jak náchodští policisté zjistili díky vyšetřování jiné kauzy, v lednu 2010 si tehdy pětatřicetiletá žena z Náchodska na základě internetové inzerce objednala a zaplatila své maturitní vysvědčení. Doklad o ukončeném středním vzdělání s maturitou si přála mít, ačkoli své vzdělání skončila pouze vyučením. Za dokument, který ji přišel následně poštou na dobírku, zaplatila dvacet tisíc korun. Záhy žena zjistila, že „maturitní“ vysvědčení je sice na její jméno a s jejími iniciálami, ale obsahuje chyby.
 
Maturitní vysvědčení, které má podle školského zákona statut veřejné listiny, však již bylo na světě a jako takové naplňovalo podstatu spáchání protiprávního jednání. Otázkou zůstává, jestli by se ženě nevyplatilo zaplatit si místo padělku raději vzdělávací kurs nebo dálkové studium. Její uplatnění na trhu by se zcela určitě rázem vylepšilo a nemusela by mít navíc na krku soudní řízení s vidinou až tříletého trestu odnětí svobody.
 
por. Bc. Eva Prachařová
12. 5. 2011

vytisknout  e-mailem