Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Po litru rumu jel přes vyslovený zákaz

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Nesměli řídit, a přesto řídili, k tomu ještě opilí.  

Půl hodinu před půlnocí v neděli 19. ledna zastavili policisté v Bojkovicích osobní renault. Za jeho volantem seděl muž, který nevydržel zákaz řízení. Ten měl vyslovený od jara 2012 a zákaz mu měl skončit letos v květnu. Porušení zákazu ovšem nebyl jediný problém jeho jízdy. Když jej policisté vyzvali k dechové zkoušce, na měřicím přístroji se objevilo 3,3 promile alkoholu. Policisté jej na místě zajistili a začali pracovat na podezření ze spáchání dvou trestných činů: maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky. Sedmačtyřicetiletému muži ze zákona hrozí až tři roky vězení a další zákaz řízení až na deset let.

Dalším mužem, kterému zbývalo do skončení zákazu řízení jen pár měsíců, je čtyřiapadesátiletý muž. V pondělí 20. ledna ráno jej zastavili dopravní policisté v Březolupech, když řídil octavii. Tříletý zákaz mu měl skončit na začátku letošního března. Kromě zákazu řízení ještě porušil nulovou hladinu alkoholu v dechu řidiče. Dechová zkouška vykázala hodnotu 2,47 promile. Starší muž se přiznal, že předchozí noci vypil litr rumu. I on je podezřelý ze spáchání trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Bez řidičského oprávnění, které má prozatím blokováno, řídil VW Polo sedmadvacetiletý muž před páteční půlnocí v Boršicích u Blatnice. Dopravní policisté zjistili nejen tento problém, ale i to, že řidič neřídí střízlivý. Dechová zkouška na alkohol byla negativní, ale zkouška na drogy, byla pozitivní na látky obsažené v pervitinu. Za přestupek řízení s blokovaným řidičským průkazem mu ze zákona hrozí pokuta do deseti tisíc korun a až roční zákaz řízení. Za řízení pod vlivem drog pak přestupková pokuta do dvaceti tisíc korun a až ročním zákazem řízení, ale není vyloučeno, že s postupem prověřování tato událost nebude překvalifikována jako na trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky s trestem až ročního vězení.

Bez alkoholu, ale s látkami z drogy pervitin v těle, zastavili uherskobrodští policisté jednatřicetiletého muže za volantem osobního peugeotu. Ve čtvrtek 23. ledna před půlnocí řídil v pod vlivem drogy v Uherském Brodě. Policisté jej zajistili, zadrželi mu řidičský průkaz a začali zjišťovat okolnosti k jeho jízdě.

Dalším řidičem, který řídil pod vlivem pervitinu a k tomu ještě marihuany, je devatenáctiletý muž, kterého zastavili uherskohradišťští policisté v sobotu 18. ledna odpoledne v Březolupech. I on je podezřelý ze spáchání přestupku, ale není vyloučeno, že se nebude jednat o spáchání trestného činu.

Do skupiny lidí přistižených při řízení pod vlivem drog se přidala také devětatřicetiletá žena, kterou při jízdě v osobním opelu zastavili policisté v Uherském Ostrohu v noci na pátek. Zkouška na alkohol byla negativní, ale test na drogy u ní vykázal přítomnost látek obsažených v pervitinu. I jí prozatím hrozí pokuta do dvaceti tisíc korun a až roční zákaz řízení.


 

 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 17. – 23. 1. 2014


 

Počet zjištěných přestupků

17. – 23. 1. 2014

10. – 16. 1. 2014

Řidič pod vlivem alkoholu

6

7

Řidič pod vlivem drog

4

3

Překročení maximální rychlosti

86

63

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

14

11

Nepoužití bezpečnostních pásů

16

16

Telefonování za jízdy

19

28

Špatný technický stav vozidla

19

29

Uložené kauce za přestupek v dopravě

0

5

27. leden 2014, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem