Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Po zásahu policistů tři pachatelé skončili ve vazbě

PŘEROVSKO - Zásobovali drogami uživatele a páchali další trestnou činnost 

V polovině srpna spustili kriminalisté na Přerovsku po předchozím rozpracování další akci, při které bylo zadrženo a následně obviněno několik osob v souvislosti s prodejem drog a pácháním majetkové trestné činnosti.

 

Dne 15. srpna byl zadržen na Hranicku 25letý podezřelý s další osobou, která se nacházela na místě zásahu. Proti oběma byly použity donucovací prostředky a s pouty na rukou byli převezeni do policejní cely a následující den s nimi byly provedeny nezbytné úkony. Stejně starý muž, který byl zadržen současně s podezřelým, byl propuštěn na svobodu. V policejní cele si pobyl o den déle podezřelý, který byl následně obviněn ze spáchání trestných činů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, krádež a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Kriminalisté zjistili, že minimálně od začátku roku 2014 prodával, předával zdarma nebo za nějakou protislužbu zejména na Přerovsku a Hranicku metamfetamin dalším osobám. Obviněný se podílel i na krádeži, když koncem června odcizil v lesním porostu na obcí Žeravice, společně s o dva roky mladším mužem, kompresor v hodnotě 149 000 Kč. Dalšího protiprávního jednání se dopustil tím, že řídil motorové vozidlo, i když mu bylo uloženo několik sankcí, které mu to zakazovaly. Rozhodnutí, které správní orgány vydaly, nerespektoval a klidně jezdil dál. V minulosti řídil vozidlo i pod vlivem drog. Kriminalisté dali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který soudce akceptoval a dealer skončil ve vazební věznici v Olomouci.

Dalším zadrženým a obviněným pachatelem byl 24letý muž, který se již v minulosti dopouštěl majetkové trestné činnosti. I on skončil ve stejný den v poutech a následně v policejní cele, kam byl umístěn. Policisté ještě před zadržením mladého recidivisty zjistili, že v Přerově stejně jako jeho kolega v předchozím případě prodával, dával zdarma či za nějakou protislužbu dodal pervitin. Za tuto činnost v minulosti odsouzen nebyl. Nebyl to ale jediný způsob, jak získával finanční prostředky. S krádežemi měl již zkušenosti z minulosti a pokračoval v ní i nadále. Společně s o tři roky mladší ženou začátkem června vnikli do rodinného domu v Přerově, který společně prohledali a odcizili v něm dvě pokladny, jateční pistoli včetně nábojů a tašku s osobními doklady. Na další lup se vydal sám a zašel do kolárny domu na ulici Bří Hovůrkových, kde ukradl dvě trekingová kola. Koncem července se do jeho zorného pole dostal prodejní stánek na ulici Sokolská. Ke vniknutí dovnitř použil násilí a odcizil z něho finanční hotovost 2 000 Kč, parfémy, cigarety, potraviny, uzeniny, lihoviny a další zboží. O pár dní později odcizil elektrokolo, které bylo odstavené u šaten sportovního areálu v Kozlovicích. Dalším místem, kde po sobě zanechal škodu, byly šatny sportovního klubu v Přerově na ulici Alšova. Do objektu se dostal oknem a ukradl ze šatních skříněk sportovní boty a čtyři tenisové rakety. Celková škoda, kterou majitelům odcizených věcí způsobil, byla vyčíslena na téměř 120 000 Kč.

Za své skutky byl obviněn ze tří trestných činů a to nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, krádež a porušování domovní svobody, za které mu hrozí až pětileté odnětí svobody. Stejně jako jeho předchůdce skončil ve vazební věznici v Olomouci.

O den později zadrželi kriminalisté na ulici Jaselská v Přerově i 21letou mladou ženu, která byla zmíněna již v souvislosti s krádeží v rodinném domě v Přerově. Nebylo to ale její jediné nezákonné jednání. Dívka se stejně, jako její dva předchůdci, podílela od začátku roku na prodeji pervitinu dalším osobám a mimo jiné i distribuci marihuany zejména na území města Přerova. Noc strávila v policejní cele a následující den jí kriminalisté sdělili podezření ze stejných trestných činů jako jejímu spolupachateli, se kterým se dopustila krádeže. Hrozí jí i stejný trest. Po provedených úkonech byla propuštěna ze zadržení na svobodu.

Všichni tři byli vzájemně propojeni a znali se. Část odcizených věcí byla zajištěna a bude vrácena jejich majitelům.

 

Ve stejné době rozjeli akci po předchozí přípravě a vyhodnocení zjištěných skutečností také kriminalisté z Hranic, kteří během dvou dnů zadrželi tři osoby, kterým vzápětí sdělili obvinění z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Jako první skončil 17. srpna v rukou policistů 21letý mladík, který už měl v minulosti se stejnou trestnou činností zkušenosti, protože za ni byl již odsouzen. Při jeho zadržení nemusely být použity donucovací prostředky a u mladého muže našli policisté metamfetamin a marihuanu. Obviněný se delší dobu zabýval prodejem těchto zakázaných drog. I tento mladý muž skončil díky svým aktivitám ve vazební věznici v Olomouci. Za své jednání může být potrestán trestem odnětí svobody od dvou do desíti let.

O den později byli zadrženi další dvě osoby, muži ve věku 22 let, kteří stejně jako jejich předchůdce skončili v policejních celách. Také u nich byly při zadržení objeveny a zajištěny zakázané látky pervitin a marihuana. Následující den byli propuštěni a jejich trestní stíhání bude vedeno na svobodě. Za uvedené jednání jim hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

 

por. Mgr. Miluše Zajícová

5. září 2016

vytisknout  e-mailem