Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Počet důvodných či částečně důvodných stížností

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požádala o následující informace: 

„Na základě zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Vás laskavě žádám za účelem vypracování mé diplomové práce o poskytnutí informací souvisejících s ochranou subjektivních práv proti faktickým úkonům příslušníků Policie ČR.
Zajímají mne především statistiky související s problematikou ochrany proti úkonům policisty, který tím překročil meze svých pravomocí, tj. o jaké přestupky se jednalo, jak se proti nim poškozená osoba bránila a zdali byla úspěšná. V souvislosti s tím bych ráda též získala rozhodnutí, která v takové věci byla vydána.
Další informací o kterou Vás prosím, je informace, zdali se osoba následně bránila prostřednictvím žaloby ve správním, či jiném soudnictví.
Informace žádám za poslední 3 roky Vaší činnosti.“

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a žadatelce sdělila, že Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia České republiky disponuje toliko níže uvedenou informací, tedy kolik stížností (podle ustanovení § 175 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád), respektive upozornění (podle ustanovení § 97 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky) směřovalo na „zneužití služebního (v případě příslušníka Policie České republiky) či pracovního (v případě zaměstnance Policie České republiky) postavení“:
- rok 2020 celkem 22, z toho 1 důvodná či částečně důvodná stížnost;
- rok 2021 celkem 22, z toho 2 důvodné či částečně důvodné stížnosti;
- rok 2022 celkem 18, z toho 5 důvodných či částečně důvodných stížností, respektive opodstatněných upozornění.

Povinný subjekt dále žadatelce uvedl, že v dané věci se žádná rozhodnutí nevydávají, dotčené osobě je pouze doručeno vyrozumění o způsobu vyřízení stížnosti či upozornění (dále jen „vyrozumění“), se kterým nejsou vázány žádné právní nároky. Dané vyrozumění neobsahuje žádnou výrokovou část, odůvodnění, ani poučení. Neobsahuje též žádné formální náležitosti, která jsou kladena na rozhodnutí. Proti vyrozumění může vyjádřit dotčená osoba nesouhlas a věc poté přezkoumává podle § 97 odst. 3 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, nadřízený orgán, kterým je vždy policejní prezident.

K poslední otázce ve věci žalob povinný subjekt žadatelce uvedl, že vzhledem ke skutečnosti nevydávání rozhodnutí ve věci, je vyloučen postup ve smyslu zákona č. 150/2002 Sb., Soudního řádu správního. Případné žaloby na samotný zákrok Policie ČR neeviduje.

pplk. Mgr. Lucie Dvořáková, 31. 1. 2024

vytisknout  e-mailem