Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Počet trestných činů v kraji vloni klesl

ZLÍNSKO: Zpráva za rok 2010 - trestné činy. 

Počet trestných činů v kraji klesl
 
Policisté ve Zlínském kraji v roce 2009 zaznamenali snížení celkového nápadu trestné činnosti. V roce 2008 pachatelé spáchali 10 395 trestných činů, zatímco v roce 2009 o 351 trestných činů méně, tedy 10 044. Zlínský kraj patří mezi kraje s nejvyšší objasněností, také za loňský rok se podařilo objasnit více než polovinu trestných činů (ÚO Kroměříž 56,4%, ÚO Vsetín 53,03%, ÚO Uherské Hradiště 51,83%, ÚO Zlín 49,77%).
 
Trestné činy
2008
2009
Kroměříž
1 734
1 851 (+117)
Uh. Hradiště
2 317
2 352 (+35)
Vsetín
3 008
2 638 (-370)
Zlín
3 336
3 203 (-133)
Celkem
10 395
10 044
Ve Zlínském kraji došlo vloni k deseti vraždám (včetně pokusů). Čtyři spáchali pachatelé na Vsetínsku, čtyři na Zlínsku a dvě na Uherskohradišťsku. Policistům ze služby kriminální policie a vyšetřování se všechny případy podařilo objasnit.
Do historie kriminalistiky se rozhodně zapíše případ z 29. září 2009. Čerstvě propuštěný zaměstnanec se přišel pomstít svému bývalému zaměstnavateli. „V jedné z největších zlínských tiskáren muž zabil jednoho z manažerů společnosti a postřelil majitele. Zbraň nakonec obrátil i sám proti sobě a ještě týž den zemřel,“ zmínil ředitel nového krajského ředitelství plk. Bedřich Koutný.
 
„Na objasňování vražd jsme v minulém roce spolupracovali s nadřízeným Krajským ředitelstvím policie Jihomoravského kraje. V tomto roce bude práce na nejzávažnějších a pro společnost nejnebezpečnějších trestných činech už jen na nás. Samozřejmě i nadále budou krajští kriminalisté spolupracovat s operativci z jednotlivých územních odborů,“ uvedl náměstek ředitele pro SKPV plk. František Dočekal.
Násilných trestných činů šetřili policisté celkem 568, což je o 15 více než v roce 2008. K nejčastějším násilným trestným činům patří loupeže, úmyslná ublížení na zdraví a porušování domovní svobody. Počet loupeží vloni vzrostl. Nejčastěji se oběťmi tohoto trestného činu stali občané Vsetínska a Kroměřížska, nejméně se jich stalo na Uherskohradišťsku.
 
Mravnostních trestných činů šetřili 65, což je o deset více než v roce 2008. Nejčastěji se jednalo o znásilnění a pohlavní zneužívání.
Kroměřížští kriminalisté například objasnili závažný případ loupeže a znásilnění z konce května minulého roku. Dva muži ve věku 27 a 33 let tehdy na silnici mezi dvěma obcemi na Kroměřížsku pod záminkou fingované poruchy vozidla zastavili a požádali o pomoc čtyřiačtyřicetiletou ženu, která tudy projížděla ve svém vozidle. Jeden z mužů k ní přisedl do vozu a požádal ji o svezení k benzínové čerpací stanici pro klínový řemen. Poté jí však přiložil k tělu nůž a přinutil ji odjet na odlehlé místo u lesa. Zde muži ženu okradli a jeden z nich ji znásilnil. Oba muži jsou trestně stíháni i pro další trestné činy, převážně majetkového charakteru.
 
            Zlínští kriminalisté úspěšně vyřešili loupežné přepadení herny v Otrokovicích, ke kterému došlo v červnu roku 2009. Devatenáctiletý muž v časných ranních hodinách přinutil servírku pod pohrůžkou použití nože k vydání peněz. Obličej si při tom pachatel maskoval černou kuklou. Nyní je tento muž trestně stíhán pro podezření ze spáchání trestného činu loupež. Spolu s ním je stíhán i jeho stejně starý známý, který ho k přepadení herny navedl a poradil mu, jak přepadení provést. Za to si od něj potom převzal část odcizených peněz.
Na území Zlínského kraje šetřili policisté v loňském roce osm desítek případů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Objasnit se podařilo valnou většinu, téměř 90 procent. Například kroměřížští kriminalisté zahájili trestní stíhání devětadvacetiletého muže z Chropyně, který je podezřelý z toho, že v průběhu jarních a letních měsíců minulého roku ve svém bytě a na dalších místech v okolí Chropyně opakovaně vyráběl psychotropní látku metamfetamin (pervitin). Drogu následně užíval pro svou vlastní potřebu, ale také ji minimálně ve 112 případech rozdal nebo prodal dalším osobám. „Naprosto ojedinělý případ řešili také vsetínští kriminalisté, kteří zjistili, že jeden muž přivedl k drogám dokonce i svého syna. Ten prý poprvé kouřil marihuanu už na prvním stupni základní školy, v pubertě mu otec nitrožilně aplikoval pervitin a nakonec mladík sám drogu začal prodávat,“ popsal náměstek Dočekal.
 
Pro podezření ze spáchání stejného trestného činu je stíhána i jedenatřicetiletá žena z Holešova. Ženu policisté viní z toho, že v době od roku 2006 do roku 2009 vyráběla pervitin, který jednak užívala pro vlastní potřebu a jednak jej v minimálně 62 případech rozdala nebo prodala dalším osobám.
Zlínští kriminalisté zatím neuzavřeli případ z loňského prosince, doposud neznámý pachatel vypěstoval v bývalé stolárně na Zlínsku téměř tisíc rostlin konopí. Šlo o historicky největší objevenou nelegální pěstírnu konopí ve Zlínském kraji.
 
Majetkových trestných činů policisté ve Zlínském kraji šetřili celkem 5 072, což je o 317 méně než v roce 2008.
Jeden z nejzávažnějších a nejkomplikovanějších případů majetkového charakteru vyřešil společně tým kriminalistů ze Zlína, Uh. Hradiště a Hodonína. Podařilo se jim odhalit skupinu pachatelů, kteří kradená auta legalizovali pro české podmínky. Na autech pozměňovali identifikační čísla. S falešnými doklady, které uváděly, že auta pocházejí ze zahraničí, přicházeli na úřady. Ani na úřadech, ani při technických kontrolách nikdo neodhalil, že se jedná o odcizené vozy přihlašované na falešné dokumenty. Hodnota osmi zajištěných aut dosáhla sedmi milionů korun.
Krádeží vloupáním šetřili policisté celkem 1 675, v roce 2008 1 679. Krádeží prostých šetřili 2 779, což je o 295 méně než v roce 2008.
Hospodářských trestných činů policisté šetřili celkem 969, tedy o 122 méně než v roce 2008. V těchto případech jde nejčastěji o neoprávněné držení platební karty, podvody, úvěrové podvody a zpronevěry.
 
V roce 2009 policisté na území Zlínského kraje trestně stíhali celkem 5 077 lidí. Ve 2 305 případech šlo o recidivisty. Z celkového počtu trestně stíhaných byly 563 ženy.
  

11. února 2010, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem