Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Počkali na "čistý vzduch" a šli na věc

KRÁLOVÉHRADECKO - Podezřelá trojice měla krást i v Rakousku 

Královéhradečtí policisté v těchto dnech obvinili dva místní mladíky ve věku 19 a 21let z krádeže, mladšího z dvojice navíc i z porušování domovní svobody a z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Dvojice je důvodně podezřelá, že buď samostatně nebo společně s dalším 30letým mužem z Trutnovska, vnikala od začátku letošního dubna do konce června do několika desítek různých nezajištěných veřejných prostor a kanceláří v krajském městě. Z objektů si podezřelí odnášeli volně odložené peněženky a mobilní telefony, které po krádeži prodávali do zastaváren. Odcizenou finanční hotovost si následně rozdělili. Některé peníze skončily ve výherních automatech. Za tři měsíce si tak přišli na částku přesahující 50 tisíc korun. Navštěvovat tímto způsobem měli například zdejší zdravotnická zařízení, kde vnikali do prostorů jak pro pacienty, tak i pro zdravotnický personál. Na svědomí mají mít i krádež v jednom domově důchodců, kde měli dvěma spícím seniorům odcizit mobilní telefony. Na místě činu (konkrétně na chodbách) mnohdy vydrželi i několik hodin vyčkávat, až vzniknou vhodné podmínky ke krádeži.

Při vyšetřování vyšlo dále najevo, že obvinění se obdobné trestné činnosti měli dopouštět i v Rakousku, kam společně odjeli začátkem května. Zatímco mladší dvojice se vrátila zpět do Čech, 30letý muž tam zůstal. Nutno podotknout, že není policistům neznámý. Je důvodně podezřelý z loupeže, které se měl v Hradci Králové v minulosti dopustit na starší ženě, jež přišla o kabelku.  Výše uvedenou trestnou činnost však popírá, mladší dva zadržení naopak. Jednadvacetiletý obviněný na policii mimo jiné přiznal i krádež jízdního kola. Bez zajímavosti nezůstává ani údajný důvod, tedy to, proč se některých krádeží dopouštěl společně s 30letým mužem. Prý z vděčnosti za to, že mu dával jídlo a učil ho krást.

Po 30letém muži policisté vyhlásili celostátní pátrání a spolupracují s Interpolem. Dvěma obviněným mladíkům hrozí až 5letý pobyt za mřížemi.

por. Mgr. Lenka Burýšková
tisková mluvčí
Zveřejněno: 1. července 2013 ve 13:30

vytisknout  e-mailem