Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Poctivý nálezce

Tábor – Nalezl a vrátil ztracenou peněženku s osobními doklady, platebními kartami a finanční částkou bezmála 100 000 korun. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Krátce před čtvrtou hodinou odpolední včerejšího dne přijali táborští policisté oznámení od mladé ženy. Ta po nákupu v jednom z místních hypermarketů zjistila, že jí chybí peněženka s osobními doklady, platebními kartami a s neobvykle vysokou finanční hotovostí ve výši bezmála 100 000 korun. Okamžitě prohledala všechna místa, kde peněženku mohla ztratit či odložit, ale bezvýsledně.

Ve chvíli, kdy na policejní služebně podávala své oznámení, přišla potěšující zpráva. Peněženku našel mladý muž (32). Ten se zachoval přesně tak, jak mu nejen zákon, ale zejména jeho poctivost, zavelela. V peněžence našel cestu, jak majitelku zkontaktovat, a to také učinil. Ztracená peněženka se tak vším, co v ní bylo, vrátila k majitelce.

V případě, že by tak mladý muž neučinil a nález si nezákonně ponechal, dopustil by se trestného činu, a to přečinu zatajení věci. Policisté by po něm pátrali a v případě dopadení by jej čekal soud a trest, mimo jiného, odnětí svobody na dobu až jednoho roku.

Je tedy potěšující a chvályhodné, že se takto zachoval. Stejně tak lze předpokládat, že i druhá strana bude ctít zákon a předala či předá poctivému nálezci odměnu ve výši deseti procent hodnoty vrácené věci.

por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz , krpc.pio@pcr.cz

4. července 2018

vytisknout  e-mailem