Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Počty přestupků klesly

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Přinesly kontroly snížení prohřešků proti silničním pravidlům?  

 

Téměř na polovinu klesly týdenní počty vybraných přestupků v dopravě. V těchto uplynulých sedmi dnech policisté několikrát vyrazili na nejrůznější místa Uherskohradišťska, aby se tam zapojili do celorepublikových bezpečnostních akcí, v nichž kontrolovali provoz na silnicích. Je otázkou, jestli a do jaké míry tyto pro řidiče mediálně avizované celostátní kontroly napomohly ke snížení zjištěných přestupků v dopravě.

Řidičů jedoucích rychleji než je v daných úsecích stanoveno, ubylo o více než polovinu. Z půlročního průměru více než čtyř řidičů s telefonem v ruce denně klesl počet takto nekoncentrovaných řidičů ani ne na dva denně. Stejně tak nepřipoutaných řidičů a řidiček přistihli policisté pouze polovinu. Na silnicích Uherskohradišťska policisté zastavili o třicet technicky nevyhovujících aut méně. Snížil se počet řidičů přistižených pod vlivem alkoholu z osmnácti na jedenáct, což je výrazný pokles, přesto průměr 1,5 podnapilých řidičů denně odpovídá dennímu průměru za první pololetí.

Mezi těchto jedenáct opilých řidičů patří také dvacetiletá žena, která v opilosti řídila osobní fiat. Po čtvrté hodině v noci na středu 6. července projížděla Jalubím. Hradišťská policejní hlídka ji zastavila a v jejím dechu naměřila 1,99 promile alkoholu. Policisté mladou ženu na místě zadrželi a eskortovali na policejní oddělení. Až řidička vystřízlivěla, policistům při výslechu doznala, že před tím, než sedla za volant, vypila pět piv a tři panáky vodky. Policisté jí sdělili podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což jí ze zákona hrozí až rok vězení a zákaz řízení až na deset let.


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 1. – 7. 7. 2011


 

Počet zjištěných přestupků

1. – 7. 7. 2011

24. – 30. 6. 2011

Řidič pod vlivem alkoholu

11

18

Řidič pod vlivem drog

0

0

Překročení maximální rychlosti

40

87

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

3

5

Nepoužití bezpečnostních pásů

16

33

Telefonování za jízdy

12

25

Špatný technický stav vozidla

55

87

Uložené kauce za přestupek v dopravě

0

2


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. červenec 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem